21.10.2008 09:12

Над 100 секти дебнат в страната

Видян 45532 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.1111
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 100 секти действат на територията на страната и всекидневно се стремят да привлекат нови привърженици в своите редици, научи 19`. В момента у нас има над 90 регистрирани вероизповедания и около 70 сдружения и фондации, които на практика са религиозни общества. Това съобщи за вестника д-р Десислава Панайотова, шеф на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. Св. Кирил и Методий“. Поне една трета от официално регистрираните като вероизповедания са сектантски общества, които активно работят за откъсването на българина от традиционните му ценности.


Особено модерни напоследък били ученията на хиндуистка основа, които се насочвали към модерния човек, презадоволен от консуматорския тип общество, каза д-р Панайотова. Сахаджа Йога например изповядвали култ към жена-гуру, почитали божества като Кали и Шива, използвали сугестия, чрез която поробвали човешкото съзнание. Сбирките си сектата правела на пъпа на София в читалището „Славянска беседа“. Подобно учение било Крия Йога с гуру Шибендо Лахири, което изповядвало прераждането и кармата, но заедно с това проповядвало и отчуждаване от националните и културните традиции. На сходна основа съществувало обществото Трансцедентална медитация, което се прочуло преди време със скандални съдебни процеси в САЩ. Стари наши познайници били и Свидетели на Йехова, които са с официална съдебна регистрация. Пропагандата си те извършвали чрез плакати и периодично излизащата брошура „Стражева кула“. Най-често обаче сектите примамвали към себе си чрез концерти, беседи и лекции. Доверчивостта на хората ги карала да мислят, че посещават културна проява, а всъщност, без да се усетят, попадали в мрежата на сладкодумните проповедници. После някои от тях се разделят я с пари, я с имотите си, а понякога и с органи от тялото си, които се продават за донорство. Не един или два са случаите на самоубийство при подалите се на влиянието на сектантските общности.


Популярна напоследък у нас била сектата „Тракийска църква“ под ръководството на братята Стефан и Цветан Гайдарски, информира д-р Панайотова. Тя предупреждава, че културното дружество „Орфика“ било мимикрия на въпросната общност. Под претекст, че целта им е изучаването на тракийската култура членовете на обществото проповядвали идеите на орфизма, сливайки го с изопачено разбиране на християнството. В „Тракийска църква“ имало и скандални случаи. Един от тях бил свързан с нанасяне на побой на син над майка, за да може апартаментът, обитаван от жената, да бъде освободен и да служи като светилище на сектата. При друг случай над художника Руси Русев бил извършен ритуал, в резултат на който творецът полудял и потънал в неизвестност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева