Молитва за Странджа
01/02

Свързани новини

14.09.2023 15:37

Молитва за Странджа планина изпя Цветелина в песента Нестинарски огън

Видян 589 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една магична и мистична песен, която завладява от първия миг, в който я чуеш


Според много хора чули песента, тя притежава лечебна сила и пречиства пространството и човека, който я слуша. Изпълнителката споделя, че когато се чувства напрегната си пуска песента и има усещането за успокоение и пречистване в себе си.


"Нестинарски огън" сам е повикал певицата по своя непредсказуем начин. Цветелина усеща, че трябва да вземе от библиотеката си, стихосбирката на Ивелина Радионова "България в сърцето ми". Отваря на случаен принцип и попада на стихотворението "Нестинарски огън".


В момента, в който прочита заглавието идва мелодия с всяка следваща дума.  Така се ражда песента, за няколко мига. След това, в съзнанието й потича безмензурна част с текст: "С огън ме пречиствай Боже, с огън и вода"... Започва да я пее с цяло гърло и сърце, и усеща как минава ток по тялото й. Това вече е окончателен знак, че песента е специална и трябва да види бял свят. Още повече, че самата мелодия се ражда в ритъма на нестинарския танц.  



Като автор на музиката, певицата участва активно и в аранжимента, който поверява на Ангел Ефтимов, дейно се включват и майсторите на гайда Петко Янгьозов и тъпан Николай Чапкънов. Творческият екип е в истински възторг от енергията, която се лее по време на творенето.


Шегуват се, че правят филмова музика.


На въпроса от Ангел Ефтимов, защо ти е тази песен, Цветелина отговаря:


- Ей така, за мен и защото няма такава песен, което е самата истина. Има специална мелодия с тъпан и гайда, на Нестинарския (обред) танц, но никога не е бил възпяван.


Видеото бе заснето в Община Малко Търново на 20.07. -  Илинден, в село Стоилово, когато истински нестинар в лицето на Костадин Михайлов, влиза в огъня за обреда, който се извършва в тайнство от векове. Точно преди самия ритуал, завалява проливен дъжд. Това, което се пее в песента, с огън и вода, се реализира наяве.


Въпреки това огъня продължава да гори и влизането в него е възможно.


Екипът на Чарли Жиров и Ивалина Василева успяват да заснемат прекрасния залез над Странджа планина, който също символизира огъня и невероятно красивия водопад - "Докузак".


Цветелина благодари за всеотдайното съдействие на община Малко Търново, които са ги посрещнали толкова гостоприемно, че Странджа планина ще остане завинаги в сърцето на целия екип, освен с неподправената си красота и мистерия, с гостоприемния дух на странджанци. Всичко това не се описва с думи. Който не е посетил Странджа планина, той не я е обикнал завинаги.


Специални благодарности към всички спомогнали "Нестинарски огън" да огрее сърцата и душите на хората.


Предавайте го

Премиерата на "Нестинарски огън" беше на 14-ти септември - Кръстовден, в ефира на Фен фолк ТВ и Агро ТВ, които са медийни партньори на Цветелина.


ВИДЕО ТУК

в официалния ютуб канал - https://www.youtube.com/tzvetelinamusic


в официалната фейсбук страница -
https://www.facebook.com/tzvetelinabg1









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец