Свързани новини

08.08.2016 10:38

Младежи съживяват подлезите на София

Видян 1341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Осем ентусиазирани и пълни с идеи младежи дават нов живот на старите софийски подлези, като се опитват да ги направят приятно място за преминаване, а дори и за кратка почивка. Инициаторите са кръстили младежката си инициатива „ПОдЛЕЗНО". Едни от основните движещи сили в нея са Юлия и Теодора. Юлия е на 26 години, урбанист, завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и работи по специалността си. Теодора е нейна колежка от университета, на 23 години, също урбанист.


Инициативата „ПОдЛЕЗНО" се ражда по време на форум за идеи преди 3 години.


„Дискутирахме различни проблеми не само на София, но като цяло на градовете в България. Проблемът с подлезите изпъкна сред останалите, защото те са в доста неприятно състояние - мръсни, неосветени, миришещи. На хората не им е приятно да минават през тях и доста често виждаме пешеходци, които предпочитат да пресичат през булевардите, което е изключително опасно. Затова решихме, че ние можем да направим нещо по въпроса", разказа Юлия пред БГНЕС


Към момента зад гърба си младежите имат цели 3 завършени подлеза в София, като всеки от тях има своя различна тематика. Първият подлез е на бул. „Цариградско шосе" и ул. „Загоре" и се намира малко след Орлов мост, по посока х-л „Плиска". Той е с природна тематика, защото води към парка. „Направихме галерия с пана от естествени материали, които имаха за цел да бъдат малко по-закачливи, с идея природата да влезе под земята и да направи прехода към парка по-приятен. Сложихме и пейки в подлеза, за да могат хората да си почиват, ако е горещо, вали или просто искат да поседнат", обяснява Юлия.


Другият подлез е на бул. „Ботевградско шосе" и пл. „Пирдоп". Там създателите са заложили на графити тематиката, с общия сюжет на пътуване във времето.


Третият подлез е т. нар. музикален подлез, който се намира на бул. „Цариградско шосе" и ул. „Александър Жендов". Той е последният и е създаден преди малко повече от година. Вдъхновен е от уличните музиканти, които младежите виждали всеки път, когато влизали в него. Те им разказали много интересни - лични истории, както и за самото място. Това вдъхновило младежите да се занимаят с по-музикална тематика за пространството.


Най-скорошният бъдещ проект е т.нар. филмов подлез, който се намира на бул. „Цариградско шосе" и ул. „Светослав Тертер".


Графити артисти ще изрисуват емблематични сцени от европейски, американски и български филми и анимации. Ще бъдат включени и други различни тематични филмови инсталации, като звезди от алеята на славата, червен килим, за да може всеки да се почувства звезда, дори и 3 метра под земята.


Част от стените ще бъдат изрисувани с интересни филмови герои. Планира се работата по подлеза да започне в началото на септември и, ако всичко върви по план, той трябва да е готов до края на септември.


„Обикновено се насочваме към теми, които всички обичат - изкуство, музика. Затова и решихме, че филмите биха обединили всички минувачи през подлеза и биха ги накарали да се усмихнат", убедена е Теодора.


Освен 8-те инициатори, които стоят зад идеята „ПОдЛЕЗНО", се разчита много и на доброволци, които помагат за различните проекти.


Екипът е много благодарен на хората, които пазят направеното. Въпреки това понякога се натъкват на някои драсканици, които обаче са извън арт инсталациите и рисунките. „Например, в музикалния подлез, където има пана с касетки и дискове, има хора, на които нещо им харесва и си го взимат, но има, пък има други хора, които заменят нещата, които счупени или взети - с нови. Когато видим подобни реакции, ни става изключително приятно, защото това значи, че хората наистина припознават това място като свое", смята Юлия.


Теодора добавя, че се опитват по всякакъв начин да привличат хората и да промотират подлезите като алтернативно място за забавление. В музикалния подлез, например, младежите преди около месец са записали първата авторска песен „Някой ми каза" на бандата „ПОдЛЕЗНО", с автор Димитър Стафидов, който също е член на инициативата. Довечера ще имат и концерт на лятната сцена в Борисовата градина от 18.30 часа, когато ще представят песента на живо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл