Смола е една от най-забележителните книги

Свързани новини

05.04.2022 13:04

Международният бестселър Смола с бг издание

Видян 892 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Mеждународният бестселър ”Смола” (издателство Лемур) e носител на най-престижните скандинавски литературни награди: Glass Key, Golden Bullet, Golden Crowbar, Harald Mogensen. Филмовата адаптация от 2019 също получи редица отличия. Лив умира, когато е само на шест години. Поне така смятат властите.


 


Баща ѝ знае, че е единственият, който може да я предпази от всяка опасност, спотайваща се в човешкия свят. Затова една вечер той излиза от усамотената къща, която малкото му семейство нарича дом, избутва лодката си в морето и гледа как тя се разбива в скалите. После тръгва по дългия път към града, за да обяви момиченцето си за изчезнало. Неговата Лив обаче се крие зад кутиите и кашоните, запълнили всеки милиметър от работилницата му, защото той ѝ е казал, че така никога няма да ѝ се наложи да ходи на училище; така никога няма да ѝ се наложи да напусне родителите си. „Това е бащата на всички кошмари...


 


“Смола” е една от най-забележителните книги, която съм чел от много дълго време насам. Уникален, завладяващ и красив роман, написан от датската авторка Ане Рил, която има приказното умение да накара читателя да е загрижен и да съчувства на Йенс и Мария, въпреки болезнената лудост на техните действия. Но това, което блести най-ярко в тези удивителни и сърцераздирателни страници, е гласът на Лив, който те предизвиква да се смееш и да плачеш едновременно […] Не е изненада, че „Смола“ спечели четирите най-престижни литературни награди на Скандинавия.“ , споделят за книгата от  Daily Express.


 


Ане Рил (р. 1971) е изключително популярна датска писателка, носител на множество литературни награди. Тя е автор на няколко романа, сред които най-отличаваният до момента е „Смола“, носител на:  Датската награда за роман на 2016 Harald Mogensen;


 


Скандинавската награда Glass Key 2016 за Най-добър скандинавски трилър, която я нареди сред Стиг Ларшон, Ю Несбьо и Юси Адлер-Улсен; Niels Matthiasen Memorial Grant 2016 от датското Министерство на културата (награда за автор), Норвежката Golden Bullet за Най-добър криминален роман в превод за 2017; Шведската Golden Crowbar 2017 и Нидерландската ThrillZone Award 2019.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец