За ориза става дума и по-конкретно – за българския ориз. Не защото сме под силно влияние на призива „изберете българското”, или защото сме застъпници на идея България да е „Китай на Балканите”. Нищо лошо няма всъщност и в двете неща – има и добри български стоки, и добри китайски практики, които си струва да бъдат изучени най-малкото. Просто конкретният повод е друг. Това е българският ориз „Възрожденец”, който в „Кауфланд” продавах с отстъпка за 1.99 килограма, вместо за обичайните 2.55 лв. Опаковката му е направена така, че да преобладават бяло, зелено, червено и да напомня представата за къща от преди Освобождението. Чак пък „възрожденец” обаче, ни се вижда прекалено за ориз. Този подход може да доведе до боб” Будител” , или леща „Райна княгиня”, нали. Прекалено е. Що се отнася до българския ориз най-общо, той е около 30-40 % в обем и 20 % в стойност от пазара. Годишно в България се изяждат около 40 хиляди тона ориз, всякакъв, не само български. Българският ориз е качествен, но тепнологиите за преработката му изостават, според наблюденията на експерти в тази сфера. Едни от най-отглежданите сортове са Османчик, Селенио, Балдо, Нембо. В университетите в Стара Загора и в Пловдив се разработвата български сортове ориз.
В магазините може да видите най-много по един-два пакета ориз с изричен надпис „български”. В „Била” има български тракийски „Клио” - 2.39 лв за кило. В „Пикадили” българският ориз „Крина” струва 2.75 килограма. Препоръчва се като „специално подбран от най-добрите български сортове” и подходящ за традиционни български ястия, за пълнене, чорби и десерти, „при готвене става мек и хомогенен”. До българския се намира ориз „Европа” на „Крина”, който струва 3.19 лв. За него може да прочетете, че е „подбран от европейски сортове, не се слепва при готвене, става леко кремав и е особено подходящ за паеля, ризото, всички печени ястия и десерти”. Изрично надписания като български ориз на „Панино” е 2.65 лв килограма. За него от фирмата твърдят, че „ става снежно бял като се сготви и запазва цялост, сварява се бързо, не се слепва и е мек и вкусен.” Препоръчва се като подходящ за суши, салати, гювечи, гозби на фурна, десерти. Виждате каква многофункционалност. От всичко обаче не става ясно какво по-точно означава „български ориз”. Дали това е ориз, отгледан в България, или е е български сорт ориз. Както не е ясно между другото и оризът, на който няма надпис „български” от къде е, къде е произведен, защото разликите в цените на са кой знае какви, даже са минимални.
За световния ориз, какво по-ново може да се каже като научни постижения. Ясен е геномът на ориза, което позволява да бъдат въведени евентуално по-устойчиви и с по-високи добиви сортове ориз. Никой не знае дали и кога ще стане това, въпреки поскъпването на храните и милионите гладуващи по света. Един уникален сорт например, наречен „златен ориз” години наред не получава одобрение за масово производство. Той наистина може да реши много проблеми в бедстващи райони, защото съдържа бетакаротин , който тялото ни превръща във витамин А. Трябва да се избира обаче и изборът е изключително труден – глад, или такова модифициране на храните, на което не се знае къде ще му излезе краят.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Игнорирайте пренаселените курорти и ...
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс
Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.
- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…
- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.
- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!