27.12.2008 14:31

Медитацията – мода, потребност или просто "презареждане"

Видян 1916 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шарън Стоун медитира, гледайки езеро с рибки. Ричард Гиър специално за тази цел пътува до Индия... Но необходими ли са наистина толкова разходи и усилия, за да постигнем успокоението чрез средствата на медитацията...


Понякога в главите ни има толкова много объркани мисли, които не ни дават покой нито денем, нито нощем. Именно заради такива проблеми някои хора, готови да потърсят алтернативата, започват да медитират. Част от привържениците й са убедени, че медитацията носи полза само ако се прави на точното място и се спазват строгите индийски правила. Но практиката показва, че медитацията и в нашия забързан всекидневен живот е от голяма полза за психическотони здраве. Медитация (от латинската дума meditari или “движен към центъра”) като религиозна практика съществува вече няколко хиляди години, а като психотренинг – около половин век. Medha на санскрит означава "мъдрост".
Модата за медитиране е пренесена от Изтока през 60-те години от “Битълс” – тогава медитацията започва да се смята за най-безвредния начин за “разширяване на хоризонтите”.
Но ако хипитата са медитирали само за да опознаят тайните на битието, днес всекидневните сеанси помагат на хората да си съберат мислите и да се наслаждават на живота. Някои твърдят, че се научават да медитират дори в колите си по време на големите задръствания, на път за важна среща или за кабинета на зъболекаря, в ароматната вана след тежък работен ден. По този начин те решават вътрешните си проблеми, избавят се от стреса, намират креативни решения.
Медитацията доказано забавя обмяната на веществата, а мозъкът се “потапя” в състояние, аналогично на това преди заспиване. Но мозъкът на медитиращия не спи – той работи в специфичен режим. Наблюденията, проведени при тибетски монаси, показват, че по време на медитация у тях се блокират тези участъци от мозъка, които отговарят за приемането на информация от органите на чувствата. В резултат на това възниква усещането за пълен покой и единение със света. Модата към медитиране може да се определи като положително увлечение. В някои части на света сеанси се предлагат и в адвокатски кантори, съдилища, големи корпорации, дори в американската военна академия “Уест Пойнт”. На някои честа са отделени специални стаи, където хората се събират за групова или се уединяват за индивидуална медитация. Може да се медитира чрез:
• мантра - това е изпълнена с духовен смисъл дума или фраза на санскрит. Тази фраза се повтаря много пъти в ритъма на дишане (повтаряне при вдишване – повтаряне при издишване). Санскритът не е задължителен, вие можете да повтаряте каквото си искате – стих от песен или стихотворение.
• физическо действие - можете да се съсредоточите върху повтарянето на определени физически упражнения: от специалните асани до елементарното ходене или бягане в тръс. В танца състоянието на транс се постига за сметка на ритмичното повтаряне на движенията.
• зрителен образ - обект може да бъде всичко – например верижка на часовник или гривна, която можете да разглеждате подробно докато постигнете състояние на пълен покой. В източните култури за тази медитация се използва мандала – геометрична фигура (квадрат вписан в кръг) олицетворяваща единството на човека и вселената.
• дишане - това е един от най-популярните видове медитация, който се състои във втренчено наблюдаване на потоците въздух, които вдишвате или издишвате.
Съществуват още много типове медитация (чрез чакри, смях и плач, динамична медитация, шавасана, “поза на трупа” и т.н.), но за тях ще ви трябва помощ от специалист. Главното при медитацията е да успеете да се съсредоточите върху нещо: рисунка, проблем, предмет, дишане или движение. Никакви мисли не трябва да ви разсейват, никакви дразнители не трябва да ви пречат и безпокоят. Пълното концентриране се постига трудно – мозъкът постоянно се разсейва и в него се “промъкват” различни мисли. Но ако започнете със съзерцанието например на красива роза, съвсем скоро ще забравите за проблемите със семейния бюджет. Умението за концентрация и успокояване на мислите се постига постепенно. Необходими са много тренировки, за да се научите да се отпускате напълно и за 10-15 минути да възстановявате физическите си и духовни сили. Ако се научите да успокоявате съзнанието си, ще постигнете покой, ще повишите устойчивостта си към стреса и ще опознаете себе си в нова светлина. Съвети за начинаещи:
Доверете се на интуицията си и използвайте различни методи на медитация. Предлагаме ви техниката на съзерцателната медитация.
1. Уединете се. Изключете телефона, затворете вратата на стаята, помолете близките си да не ви безпокоят.
2. Изберете някакъв предмет – свещ, раковина, цвете и др. и го поставете на нивото на очите.
3. Седнете с изправен гръб.
4. Затворете очи, постарайте се да не мислите за нищо.
5. Отпуснете мускулите на лицето и челюстта. Регулирайте дишането си – пребройте колко такта са ви необходими за вдишването и за издишването. Дишайте през двете си ноздри.
6. Съсредоточете се върху избрания предмет. Разглеждайте го като че ли виждате за първи път. Концентрирайте върху него всичките си мисли. Ако се разсейвате, настойчиво са върнете към него. Концентрирайте се върху най-дребните подробности и детайли. След известно време вие ще осъзнаете, че напълно сте си слели със съзерцавания предмет. Това упражнение трябва да се практикува всеки ден в продължение на 15-20 минути. То се препоръчва като отлична тренировка за разтоварване и концентрация на мозъка./Zdrave


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.