“Малинверно” е роман за очарованието на книгите, за силата на историите, на въображението, на любовта

Свързани новини

19.04.2022 13:04

Малинверно - една история за очарованието на книгите

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Всички почитатели на литературата вече могат да открият в книжарниците един роман за очарованието на книгите, за силата на историите, на въображението, на любовта.



В „Малинверно“ Доменико Дара съчетава таланта на устните разказвачи с писане, което сякаш е застинало във времето, обвито в приказен ореол.ф Има места, където книгите витаят във въздуха, думите от романи и стихотворения са езикът, на който се говори, а имената на новородените подсказват мечти и обещания.


 


Тимпамара, градчето с най-старата фабрика за хартия в региона, е точно такова място. Астолфо Малинверно е библиотекарят на Тимпамара, а в допълнение към обичайните ангажименти на ролята си, от време на време минава през фабриката, за да потърси книги, които все още могат да бъдат върнати към живот.




Докато един ден общинският пратеник не го изненадва с нова длъжност: следобед ще продължи да се грижи за библиотеката, но сутрин ще бъде пазач на гробището.


 


“Малинверно” е роман за очарованието на книгите, за силата на историите, на въображението, на любовта. Доменико Дара съчетава таланта на устните разказвачи с писане, което сякаш е застинало във времето, обвито в приказен ореол. “За миг ми се стори, че всяко нещо на света, и мислите, и чувствата, и дори умрелите, си имат своето достойно място във вселената.Също и аз, Астолфо Малинверно, единственият библиотекар пазач на гробище, който човечеството някога е имало.


 


 


След ”Сянката на вятъра” на Сафон не бях попадала на роман, който да ми въздейства по същия силен и магически начин. Вече имам ново съкровище в библиотеката си, което няма да спра да препоръчвам на всеки, който е влюбен в книгите”,Соня Хачикян, издател. Писателят Доменико Дара е роден в Катандзаро на 02.02.1971 г. и започва писателската си кариера с "Кратко есе върху Съвпаденията" („Нутрименти“, 2014 г.).


 


 


Както с дебютната си творба, така и с втория си роман "Бележки за небесната механика" (2016) печели голяма популярност и одобрение от критици и читатели, както и редица награди. Сред отличията му са: награда Palmi, награда Viadana, награда Corado Alvaro, Premio Citta di Como Stresa 2017. Финалист е и за престижната награда „Калвино“.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което