Свързани новини

20.09.2012 15:06

Майстора и войната в Индустриална 11

Видян 3342 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С изложбата Първичната материя на ул. Индустриална 11, в едноименната изложбена зала, отбелязват 130-годишнината на Владимир Димитров – Майстора и 100-годишнината от Балканската война. Експозицията представя ранни творби, военни рисунки и графики, живопис и акварел, които не са били показвани до момента. Изложбата Първичната материя беше открита преди вечер от председателя на фондация Братя Василеви Васил Василев, кураторът на изложбата Галина Декова и председателя на СБХ – Любен Генов. Те разкриха, че двата повода за изложбата – Майстора и войната се съчетават в експозицията. Темата за войната е обект на голяма част от представените произведения. Рисунки и графики показват Майстора като военен художник по време на Балканската война и Първата световна, когато е изпратен на фронта. Изображенията са подбрани от фонда на Художествена галерия – Кюстендил, Националната художествена галерия, Регионален исторически музей – Благоевград, както и от частни колекции.

Безспорно Майстора е най-знаковият и познат художник за българите. Въпреки това неговите рисунки остават малко известни за широката публика до момента. Това, с което удивяват зрителя са лекотата, с които са направени, артистизмът и виртуозността. 

„Това са също едни шедьоври в нашето изкуство”, казва Любен Генов. „Да се направят такива изящни, освободени неща на фронта, в онези условия е невероятно. В голяма степен те са по-съвършени от направените после, в ателието му. Но това е човешкият гений, геният на Майстора всъщност”, допълва председателят на СБХ.

На откриването на изложбата се появиха видни граждани на Кюстендил, родни политици и художници. Сред гостите бяха н. пр. посланикът на р. Франция в България – Филип Отие, акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев, кметът на Кюстендил - Петър Паунов, видни колекционери и общественици. Гостите бяха посрещнати от председателя на фондация „Братя Василеви” Васил Василев., който сподели своите спомени за Майстора в чест на годишнината. „Баща ми беше приятел с него. Често, когато се разхождахме по „Раковски” го срещахме и сядахме в градинката на „Кристал”. Той беше един забележителен човек, който много се открояваше на фона на множеството”. 

За невероятния Майстор разказват истории и акварелите, които са представени в изложбата. Сред тях със сюжет, композиция и цветове истински спира дъха акварелът „Дете в люлка”. В изложбата не липсват и традиционните за стила на Майстора живописни платна. Централно място в изложбата има картината, озаглавена „Мома”. Впечатляващо е и произведението „Слънчогледи”. Това са картини, които не са показвани до момента. Те ще могат да бъдат разгледани в галерията на ул. „Индустриална” 11 до 15. октомври, от вторник до събота, между 10:00 и 18:00 часа.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак