27.12.2019 11:47

Лидерите, които промениха историята

Видян 1900 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Новото издание на Книгомания – енциклопедията „Лидерите, които промениха историята“ – отличи над 160 личности като най-влиятелни в еволюцията на човечеството. Ако проследим хронологията и особеностите на шестте обособени раздела, ще забележим, че колкото повече се приближаваме към съвремието, толкова повече нараства и броят на харизматичните личности. Това не означава, че губим контрол над изборите в живота си, а по-скоро можем да се чувстваме вдъхновени и мотивирани от примерите на тези хора като дела и житейска мъдрост.


Акцент от страна на авторския колектив при подбора на лидерите е харизматичното влияние и осанка и утвърждаването в колективната памет, дори превръщането в легенда. Затова и в тази своеобразна „класация“ не са намерили място изобретателите например, защото при тях като оценка във времето по-важен е станал резултатът от проучванията и работата им, а не толкова личностните им качества. В „Лидерите, които промениха историята“ намират място различни типове лидери: пророци, духовни водачи, завоеватели, диктатори, президенти и политици, генерални директори и други. Общата им черта е, че умеят да накарат хората да ги следват. Отделено е внимание, разбира се, и на лошите примери за лидери, опиянени от властта, които погубват живота на милиони хора – например такива са Хитлер, Сталин, Мао Дзъдун. Жените лидери също заемат достойно място в подбора на енциклопедията – от Елеонор Аквитанска, Елизабет I, Мария Китерия, Емелин Панкхърст, през Коко Шанел и се стигне до Ангела Меркел. Биографичната справка на всеки от лидерите е представена по интригуващ начин, с подходящи за запомняне инфографики, поучителни цитати и извеждане на най-емблематичните дела. Луксозното цветно издание от 320 страници е чудесен подарък както за млади читатели, така и за опитни познавачи на световната история.


„Обществата в цялата история на човечеството винаги са били формирани и направлявани от лидери. Независимо дали са спечелили триумф чрез завоевания, с политически маневри или чрез увереност в своите сили, тези фигури са били и ще бъдат могъщият елит, към който останалите хора се стремят или пък са принудени да следват. Има всякакви лидери – монарси и диктатори, обществени реформатори и революционери, пророци и духовни водачи.  Стиловете  на  управление  също  са разнообразни: някои взимат и задържат властта чрез страх и груба сила, а други предизвикват преданост чрез доброжелателно отношение или споделени идеали и стремежи. Това, което обединява всички велики водачи, е способността им да влияят на хората; може да е за кратко – като Джон Ф. Кенеди в САЩ, или за по-дълго – като Елеонор Аквитанска през 50-годишното си царуване над Франция и Англия. Заветите на много лидери са избледнели във времето; малцина са прокарали незаличими следи. Най-траен отпечатък  са  оставили  духовни  водачи,  като Мохамед, Мойсей и Христос, чиито учения продължават да направляват живота на милиарди техни последователи по света  хилядолетия  след  смъртта  им. Други лидери още живеят в съзнанието на хората като национални герои — например Будика, Жана д'Арк и Саладин, чиито подвизи са легендарни. И заради принципите,  които  олицетворяват,  и заради историческите факти, свързани с живота им”, пише в увода на анциклопедията.















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион