06.12.2019 13:12

Курсове по тъкачество пазят жива хилядолетна традиция

Видян 1799 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фондация Градивност е организация в обществена полза, създадена през 2014 г. Основната мисия на фондацията е развитието и утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, образованието, културата и занаятите. През 2015 г.


  Градивност е партньор в изпълнението на проект "Да спасиш живот" финансиран по Програма BG 15 на НФМ 2009-2014 година, във връзка с дейностите свързани с обучението в тъкачество на лишени от свобода в затвора в град Сливен. Настоящият проект за съхранение на културно историческото наследство се явява естествено продължение на полаганите до момента усилия за съхранение на културните традиции в района и на работата по популяризирането им с цел създаване на доходност и препитание на маргинализираните групи в Костадново и Ракитово. Необходимостта от реализирането на програмата възниква след изследването на тенденцията, опитните тъкачки, с възрастта да преустановяват работа, без да имат възможност да предадат занаята си. Този тренд гарантира бавно, но сигурно изчезване на културната традиция за съхранение на тъкачеството в района и в България въобще. Проектът цели да създаде реална възможност да доразвие и квалифицира пазителките на ръчното тъкачество, като обучители  и  така, своеобразно да ги превърне в посланици на българската култура и занаяти. Те имат потенциала да покажат и демонстрират трудолюбие и естетика, които могат да представят района на Велинград и Ракитово, както и страната ни в съвсем различна светлина. Проектът ще се изпълнява със съдействието и неизбежното сътрудничеството с една от най-известните в бранша български компании за производство на художествен текстил Хемус ООД. Компанията е наложена като един последните оцелели в Европа производители на килими-уникати и има свои произведения в дворци и сгради под опеката на Британското кралско семейство, музеи в западна Европа и представителни институции. При изпълнението на дейностите се разчита и на съдействие от местната власт общините: Ракитово,  Костандово и Велинград, особено в етапа на популяризиране на вече развитите услуги. Фондация „Градивност“ е създадена преди четири години, като подкрепящо звено на вече съществуващо българо-британско предприятие за тъкачество на ръчен текстил Хемус, функциониращо успешно в района на Велинград през последните 20 години. То е една българо-британска инициатива стартирала през 1998 година, базираща се на местните традиции в тъкачеството на ръчни килими както и на таланта и сръчността на жeните в региона. От 1998 е основан ХЕМУС в партньорство между Нино Парпулов и Дейвид Бамфорд, след като държавата решава да закрие държавната фирма, въпреки че тя е действаща. Това е шок за работниците и за самия Нино, но за щастие те вече са спечелили доверието на британския си партньор и той решава да стартира мечтаното специализирано производство  именно с тях. Минават 3 години в обучение и правене само на мостри, докато през 2001 се отваря кралската порта с поръчка за лятната резиденция на кралица Виктория - Озбърн Хаус. През 2011 г. Нино Парпулов се среща лично с Принц Чарлз -по негова покана в Уелс.


 Коментиран е интерес на принца да посети България.  Нино Парпулов представя България на Принц Чарлз като място на възможности, място където живеят образовани и работливи хора, с които може да се работи по сложни проекти. Това обаче остава едно добро пожелание понеже институциите пропускат да забележат какво е постигнато в тази сфера и то си остана и досега едно лично усилие на Нино Парпулов и Дейвид Бамфорд. Благодарение на успешното партньорство между британския ноу-хау за съхранение и консервация на текстил и българските традиции в килимарството е създадено място, което едновременно да запази културното наследство на Великобритания и въобще на Европа в сектора на ръчния текстил и килимарството, както и да съхрани живи местната култура и традиции. Почти 20 години  след старта си дългият извървян път от град Костандово до едни от най – значимите исторически обекти на Великобритания: Бъкингам, Озборн, Гудуд, Лайм парк, замъкът Аник, Албертина музей във Виена и т.н., се превръща в един особено значим социален проект за района на общините Велинград и Ракитово. Без да цели този ефект Хемус постига изключителна популярност в Европа,  особено сред европейските монархии. Предприятието успява да създаде ноу-хау, включващо три основни компонента: дизайн, цвят и техника на връзване на килима. Подготвителният етап за производството на килимите всъщност включва много инженерна работа и математически изчисления, които да съобразят експоната с периода и нужната и характерна изразителност за определената историческа епоха. Така екипът на фирмата  успешно възпроизвежда текстилни шедьоври, които Европа е загубила или е на път да загуби.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни