Свързани новини

13.08.2013 12:18

Комари хапят с опасна зараза

Видян 1584 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опасната западнонилска треска чука на вратата ни, предаде Дартснюз. Болестта се пренася чрез комари, случаите в Румъния и Гърция се увеличават. В страната ни вече действа програма за изследване на кръв на пациенти с висока температура по неизяснена  причина. Проби се взимат от районите на Пловдив, Бургас, Хасково, където е по-вероятно да се появи заболяването. Една част се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, а повечето се изпращат в лабораторията на Шести американски флот в Кайро, която открива редки вируси. Това разкри д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, пред 24 часа. За западнонилския енцефалит се следят особено птиците, които пренасят заболяването на различни площи. Комарите пък носят вируса по други животни и хората. Другата застрашаваща болест, свързана със затоплянето на климата в региона, е маларията.


Въпрос на време е да се появят и у нас случаи на западнонилски енцефалит и малария. Ако разширим обхвата на изследванията, вероятно ще излязат отделни случаи, обяснява д-р Кунчев. Той обаче успокоява, че западнонилската треска има различно протичане в Европа и САЩ. На стария континент заболяването минава като летен грип, усложненията са 4-5% докато в САЩ неврологичните прояви са много по-тежки, допълва Дартснюз.


Западнонилската треска започва остро с втрисане, висока температура, гадене, повръщане, които не могат да бъдат различени от всяка друга остра вирусна инфекция, но много бързо се развива клинична картина на остър енцефалит и менингит, поради което болните се нуждаят от хоспитализация. Инкубационният период на Западнонилската треска е от 1-6 дни до 14 дни. Повечето пациенти със  Западнонилски енцефалит развиват енцефалит или асептичен менингит (менингоенцефалит), или и двете. Симптомите са най-изявени при много млади и при много възрастни хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл