Свързани новини

01.06.2009 14:26

Кокосови орехи за 1,1 лв.

Видян 5209 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екзотичните плодове отново са хит през този сезон на пазара. В повечето ресторанти и клубове се предлагат ястия и напитки, които съдържат екстракт от кокосов орех, който всъщност е плодът на кокосовата палма. Интересно е да се отбележи, че това е един от малкото плодове, чиито названия не произлизат от гръцки, а името му идва от португалската дума за маймуна (coco) поради приликата между петната върху обвивката на плода и маймунското лице. В момента една бройка върви по 1,1 лв. във веригите от хипермаркети. Така например в Кауфланд и Пикадили може да намерите този екзотичен плод и да приготвите от него сок, като добре го пасирате. Съдържанието на ореха е бяло на цвят и е богато на калий, фосфор, желязо, както и витамини от група В. В лъскавите барове и заведения по родното Черноморие пък предлагат алкохолни коктейли с ниско съдържание на кокос, които са със запомнящ се вкус. От белите стърготини се правят страхотни кремове и сладкиши, а от самата черупка се изработват купички и чаши, които може да се ползват в кухнята. От една твърдата ядка може да се начупят няколко десетки парченца, които след заливка с карамел може да бъдат сервирани със сладолед.



Олиото от плода запазва младостта


Модерното напоследък сурово кокосово олио (извлечено със студено пресоване) има страхотен ефект върху човешкия организъм. Най-силното му въздействие е, че то  предотвратява преждевременното стареене. Независимо работещи учени откриха уникални и полезни свойства на кокосовото олио, като:


- Освен майчиното мляко то е единственият естествен източник на Лаурова киселина;
- Лауровата киселина е мастна киселина, известна с антимикробното си действие (деактивираща патогените на заразни болести като херпес, кандида, дребна шарка, рубеола, грип, и т.н., а според последните проучвания дори и този на СПИН);
- Олиото поддържа нормалното функциониране на имунната система;
- То е защитен антиоксидант, намаляващ риска от рак и дегенеративни състояния;  
- Подпомага да се загуби излишното тегло, благодарение на неговото участие в метаболитните процеси и във функциите на щитовидната жлеза. 



Зрелите плодове могат да докарат стомашни проблеми


Един средно голям зелен плод, след като се отреже трябва да се види  вътрешността на ореха. Тя има бяла твърда ядлива ядка (копра), и течност (кокосово мляко), която се пие само при недозрели плодове, тъй като иначе причинява разстройство с жестоки колики. За да не се стигне до тези нежелани реакции е удачно да се изцеди течността в отделен съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво