Предимството на щастието

Свързани новини

29.12.2023 13:33

Кое е предимството на щастието?

Видян 2795 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В тази книга Шон Ейкор убедително оборва масовото схващане, че успехът носи щастие, и доказва обратното – позитивната нагласа води до успех. Като се позовава на мащабни проучвания на водещи психолози и личния си опит в работата си с компании от над 40 държави, авторът обяснява защо хората с положително отношение са по-здрави, по-продуктивни и вземат по-добри решения под напрежение.


Именно в това се състои предимството на щастието – когато избираме оптимистично отношение и търсим хубавата страна във всяка ситуация, ние постигаме повече, и то по-лесно. За улеснение авторът синтезира седем принципа за справяне с трудностите, трансформиране на лошите навици в добри, максимално оползотворяване на възможностите и разгръщане на пълния потенциал. Предлагаме ви откъс от главата „Кратък курс по невропластичност“. „Аз съм си нещастен по природа.“ „Не можеш да научиш старо куче на нови номера.“ „Някои хора просто са родени цинични и никога няма да се променят.“ „Жените не ги бива по математика.“ „Аз просто не съм забавен човек.“


„Тя е роден спортист.“ Това са само някои от убежденията, битуващи в нашата култура. Досега масово се смяташе, че мозъчният ни потенциал е биологически фиксиран и щом достигне зрелост, няма смисъл да се опитваме да го променяме. Но ако мозъкът не е способен на трайна позитивна промяна, то книга като Предимството на щастието щеше да бъде просто една жестока шега – приятно потупване по рамото за онези от нас, които вече са щастливи и успели, но безполезна за останалите. За какво ще ни послужи откритието, че щастието е катализатор на успеха, ако на практика не можем да бъдем щастливи?


Коварното убеждение, че ние сме просто сбор от нашите гени, че идваме на този свят с фиксиран набор от способности и че не можем да променим мозъчния си капацитет, е един от най-пагубните митове в съвременната култура. Вината за това е отчасти на научното общество, защото десетилетия наред учените отказваха да видят потенциала за промяна, който им се блещеше право в лицето.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец