Свързани новини

29.01.2021 09:56

Кое е най-добре да ядем в зимна депресия: Какво да правим с времето в карантина

Видян 3484 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес посвещаваме рубриката си за актуални съвети за времето на изолация, карантина, сезонна депресия, на храните, които световните учени препоръчват за това време на малко светлина - и в буквален, и в преносен смисъл. Лайфхак, приложим за всеки. Вчера разказахме кои течности ни вършат работа срещу това заболяване на душата, което експертите наричат SAD - вода, чай, топло мляко, а ако е алкохол - в малки дози.


Освен повече вода, ни трябват повече витамини - особено Д, за който сме писали много, но също и повече белтъчини, и повече омега 3.


Университетът в Калифорния, където проблемът е много по-малък, отколкото в Европа, понеже се радват на много повече слънце от нас, но пак усещат зимния проблем, даже уточняват от кое точно организмът изпитва най-голям недостиг.


Това са така наречените "постни" белтъчини - т.е. онези, които не си набавяме примерно през телешкото, а чрез зеленчуци, ядки, варива и т.н. Който не може съвсем без мръвка, да я замени с риба или максимум - пиле. Фаворит от продуктите за гарнитура пък е грахът, който при соца беше много популярен у нас, а сега е със спаднали акции.


Препоръчват се също цитруси, листни зелево - марулеви храни, плодове от близки краища, особено ябълки. Тук важи правилото, че най-полезни за човека, живеещ на дадено място, са именно онези дарове на природата, които се раждат във времето и на мястото, което в момента обитава. Тази адаптация е по-лесна за организма. И точно това е голям проблем у нас, където над 80% от плодовете се внасят, при това далеч не само от близки места. Но поне по вид можем да избираме какво да вземем от магазина и да сложим на масата.


Горските плодове също се оказват добра храна за сезона, изненадата е, че най-добри се смятат шоково замразените.


Тъмният шоколад е много полезен, особено за хората, които използват повече умствена енергия, разчитат на вдъхновение и имат нужда да компенсират поражданите от труда им главоболия. И идеалната комбинация е с топло мляко.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак