Свързани новини

02.02.2009 17:14

КЛЮЧОВЕ ОТ РАЯ

Видян 2083 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Времето през този месец ще е много опако, ако не сте чули. Ще има доста големи температурни амплитуди, дъжд, сняг, бури. Не е нещо небивало между другото, поне за хората с по-дълга памет, или за тези, които се интересуват от статистика. И е обяснимо, може би не строго научно, но както се обясняват нещата в приказките – зимата се е заинатила да си остане, пролетта настъпва, но й е още рано все пак. Така или иначе близкото бъдеще е на пролетта и можем да си доставим подранило късче от нея у дома, или като подарък за някого. Не става дума за кокичетата, които цъфнаха дори в немногобройните вече софийски дворове. Кокичетата са си кокичета и разбира се може да си купите по букетче от 7 за левче из центъра на София. Става дума за примулите, „официалното” название на игликите. Вече има тук-там по някоя от първите саксии с това цвете и тъкмо сега е моментът за това предпролетно удоволствие – за вас си, или като жест за някой друг. След 3-4 седмици, когато ще е пълно с примули, „и баба знае”.
Примулите са цъфтели още в древността и са се смятали по онова време за лечебно растение от Олимп, наричали ги додекатеон (цвете на 12 богове) и вярвали, че лекуват всички болежки. Може да не сте се зеглеждали специално, или много внимателно, но цветчетата на игликите наистина приличат на малки ключове, както са установили в далечните времена, а жълтите иглики – на златни ключета. В древоскандинавските саги фигурират като ключове на богинята на плодородието Фрея, според изповядващите вече християнството това били изпуснатите от Свети Петър ключове от рая. В Германия ги виждали като ключове към омъжването, а любовните питиета на галите и келтите задължително включвали иглика. Според датските предания елфите превърнали в иглика своята принцеса, когато тя се влюбила в простосмъртен, в Швейцария цветето било символ на щастие и любов към родината, в Англия вярвали, че това е вълшебно цвете, в което живеят мънички феи и гномове. Още навремето са подхождали и чисто прагматично към предвестника на пролетта и почистването – корените на игликата се използвали за пране, защото съдържат вещества, подобни на сапуна. От цветовете са правели чай и вино срещу различни болести.
Китай е родината на най-разпространените два култивирани вида иглики. Те се отглеждат само в саксии и именно за тях става дума, че вече може да ги намерите за по 3.50 – 4 лева. В „Мосю Бриколаж” са по 3.50 лв., на пазара „Красно село” и по някои улични цветарски павилиони са по 4 лева. Нищо не е, а е много по-приятно да получите, или да подарите нещо толкова цветно (защото култивираните иглики са в най-различни ярки цветове) и наистина свежо, вместо отрязаните почти неистински и омръзнали ни в четири сезона рози, карамфили и пр., или баналните вече цъфнали в саксии циклами, азалии и т.н. Настъпващият сезон си иска своето във всяко отношение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес е ден, в който спокойно можете да се посветите на семейството си

Днес е ден, в който спокойно можете да се посветите на