01.12.2008 14:41

Като истински

Видян 4088 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Така казва продавачка пред магазинче за всякакви неща на пазара "Красно село" - "като истинска е". Всъщност като "истинско" е, защото това зелено пластмасово дръвче е досущ като борче. Високо е около 80 сантиметра и струва 40 лева. Трябва да се признае, че наистина рядко се срещат борчета от този сорт, най-често може да видите ели. Преди да са са появили истинските отрязани ели и борчета, навсякъде в магазините предлагат изкуствени. Има разбира се и елхи, в смисъл украсени изкуствени дръвчета, но те са друга категория. Ако ви интересува лично вие да си направите коледната красавица съвсем истинска и по ваш вкус, трябва да прецените откъде ще ви е най-изгодно, или удобно да си вземете. За пазара вече споменахме, сега за сравнение ето и сведения за по-големите магазини. В "Практикер" ги продават по 14.99 лв., в "Кауфланд" тази седмица правят добра отстъпка - 19.99 струват високите 150 см., а тези от 120 см. са по 13.99 лв. в"Мr. Bricolage" за височина 150 см трябва да платите 42.99 лв. за 180 - 55.99 лв., за 240 см. - 179 лв. Бялата елхичка с височина 150 см. струва 79.99 л. В "Джъмбо" има бели и розови елхи с височина 1 метър за 24.99 лв. , зелените със същия размер са по 19.99. От там нататък с размера расте и цената, разбира се. Най-високите - от 210 см. са по 69.99, а тези от 240 см. са по 199.99 лв. В "Пикадили", за да не изброяваме по ред на големината, от най-малките до най- големите са между 13 и 60 лева. Има и едни, които изобщо не са като истински и ги продават по 7 и по 9 лева. От същия този вид по пазарите има и по 3-4 лева.
Всички пластмасови елхи са китайски с точност до 99.99 %. Любопитното е, че у нас се правят елхи за търговец на едро от Китай. По негова поръчка единствената у нас фабрика за изкуствени елхи в град Раковски ще произведе около 10 хиляди дръвчета. Ще продават и в нашите магазини елхи с размери от 80 до 250 сантиметра. Не в пристъп на национална гордост, но трябва да кажем, че нашите елхи са по-качествени от китайските, или поне от тези внасяни тук. Материалите, от които са направени са напълно екологични и безвредни. Китайските не идват със сертификат в България. Цветните елхички - сини, розови, бели - са идеални за детски стаи, или за където предпочитате.
Още е рано, но имайте предвид, че можете да си направите елхичка за изяждане. И сладка, разбира се, което е по-тривиално, но и солена. Ето как. Трябва ви 500 грама кайма, която омесвате както си знаете, а също така картофено пюре, настъргано сирене, ивички кисело зеле, парченца червени и зелени чушки, краставички. От каймата изпържвате щницелчета с различна големина, Помогнете си за оформянето с различна големина лъжици - от голяма супена, до лъжичка за кафе. Как правите "дизайна" - в плато слагате "преспи" пюре, отгоре нареждане елхата от шницели и я украсявате с "гирлянди" от кисело зеле и с "играчки" от чушки и краставички. Може да посипете "сняг" от настъргано сирене. Забождате отделните елементи с клечки за зъби.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей