Свързани новини

09.02.2009 09:50

Категория: говедо

Видян 2346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И който не е бил наясно с днешните комуникации, вече твърдо знае – и на другия край на света Бойко Борисов да каже нещо, тук се разбира на секундата. И се коментира селективно, трябва да признаем това. Ето например едно негово изискване към живота, което абсолютно незаслужено се пренебрегва в обсъжданията : „От младо теле да е стекът, не от вол, въпреки че за дедо стара жена и стара риба няма, а свежа и несвежа.“ Нещо да коментирате? Трудно е и сложно. Откъде идва, как е възпитана тази взискателност и тази задълбоченост – това са въпросите.


За Америка не знаем как стоят нещата, но разпоредбите на ЕС по проблема влязоха в сила на 1 юли миналата година. Те са следните : месото от едър рогат добитък на възраст 8 месеца и по-малко се обозначава като „месо от малки телета”, месото от едър рогат добитък на възраст от 8 до 12 месеца – като телешко. Абсолютно забранено е да се използва описанието „телешко месо”, ако животното е било на възраст над 1 година при клането. На тази възраст месото е говеждо. Асоциацията на българските месопреработватели възрази още тогава на това европейско разпореждане, защото не било съобразено с особеностите на българския пазар. Тук животните имали по-бавен прираст, защото отглеждането им е такова, че е необходимо повече време, за да станат телета за клане и никой български фермер не би продал животните си за добив на месо, ако са на възраст под 18 месеца. Каквито и да са обаче българските особености и възражения, те не променят европейското разпореждане. То си действа за всички страни членки.


Как са нещата на практика на пазара. По-вероятно е да се намери истинско телешко не в големите вериги магазини , а в някоя месарница със свое специално снабдяване. Единственият магазин в последната ни обиколка, в който открихме месо от „теленце”, както умалително и умилително са го нарекли, е на пазара „Красно село”. Струва 7.50 килото, а бутче от него – 8.40 лв. Говеждо в магазина няма описано, но това, което е представено за телешко, сигурно не е такова и според евроизискванията, и според цвета. Нали знаете – телешкото е светло на цвят, почти розово. Говеждото е по-тъмно червено. Цените му в този магазин са за шол – 11.50, котлет – 9.80, без кост – 9.90, с кост – 7.85, джолан – 7.85, гърди – 5.50 лв. Важно е да обърнете внимание на общия надпис в магазина „ продава се само охладено българско месо”. Сега, как звучи „българско месо”, няма да обсъждаме. В съседен магазин на пазара джоланът е 8.40, месо без кост – 10.20 лв, с кост – 8.40, гърди - 6.20, шол – 10.80. В „Елемаг”, където по принцип демонстрират повишена взискателност към произхода и разнообразието, има само контрафиле за 17.80 и шол за 12.90. По-скъпо е всъщност, иначе и това си е говеждо. В „Елемаг” предлагат и бургери, готови да си ги опечете за 8.20 килограма, в „Пикадили” между другото също имат телешки бургери за по 65 стотинки единият. Въпросът с каймата обаче е друга тема за друг път.


Какво имаме в „Била”, където всичко е пакетирано. Имаме надписи и „телешко”, и „говеждо”, но от етикетите на всяка отделна разфасовка може да се разбере, че възрастта на добичетата е била 17 месеца при клането им. Там „телешко бонфиле” е 29.29, „телешки шницели” са 14.70, „говеждо каре”- 20.40, „говежди пържоли” – 20.90, „телешки шол”- 12.90 и т.н. Виждате как неясно стоят нещата. Важното е, че на етикетите всичко е описано. Категория : говедо, възраст, номер на животното, номер на кланицата, дата на клане и също така „родено в : BG, отгледано в: BG, заклано в : BG”. Това е.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което