Свързани новини

12.12.2021 09:02

Картофите са най-полезни сурови, но свалят кръвното и обработени – как е най-добре?

Видян 1650 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Картофите се оказват изключително голям и важен източник на калий и могат да бъдат ценен съюзник в борбата с хипертонията – високото кръвно налягяне, от което страда половината ни нация. Това стана причина да ви поднесем този лайфхак.


1 порция картофи ни дава 50% от дневната доза, необходима на организма от това вещество. Въпросът е, че картофите са най-полезни сурови. А ние не ги ядем така. При термичната обработка се запазва само част от полезността. Все пак обаче тя остава дори в пържените картофи, при пюрето, дори да бъде заводско на прах.


Как е най-добре да се готвят, за да бъдат с максимално съдържание на полезни вещества? Да се варят или да се пекат. При пържене и пасиране се губят над 70 - 80% от положителните им качества.


Когато говорим за тях обаче трябва да обърнем внимание и на други, не така добри. Картофите например са с високо съдържание на глюкоза, поради което повишават риска от захарен диабет и затлъстяване. Както и от инфаркт. Най-голям риск се съдържа отново в пържените и пасираните картофи.


Накрая, но не на последно място: учените са категорични – картофите са полезни, когато се ядат поизстинали, а никога не бива да ги консумираме горещи! Иначе захарният удар става непоносим за организма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак