Свързани новини

29.04.2009 18:26

Как Костов роди мултимилионерите - Част Трета

Видян 8539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди да се върнем към захарта и нейния пловдивски барон, чийто бизнес бая потръгна покрай синьото управление на този град и държавата, ще погледнем към връзката между спиртните императори от СИС индустрис и другаря Костов.


Ето какво четем в стар брой на в. Сега: “Всичко започва през ноември 1998 г. В един ресторант в унгарската столица Будапеща вечерят Иван Костов, Богомил Бонев и Кирил Радев. Една от темите на разговора е контрабандата със спирт, от която държавата губела милиони. Така започва операция "Градуси". Тя приключва през февруари 1999 г. с шумното награждаване на участниците в нея. Подробният доклад с разкритията е строго секретен и първоначално е разпратен само на Костов, Бонев и координаторите на операцията. По-късно с екземпляри се сдобиват шефът на парламента Йордан Соколов, следствието и прокуратурата. Заведени са дела.


Обратът настъпва неочаквано. Богомил Бонев получава гневно писмо от премиера, в което дословно пише: "Престанете да прехвърляте топката на други институции, след като не сте си свършили работата."


По-нататък колелото се завърта в обратната посока - част от делата са прекратени, други - забравени, а повечето оперативни работници, участвали в "Градуси" отстранени. Поименно посочените виновни лица от други институции обаче остават непокътнати. Митничари, които са си затваряли очите за далаверите, даже са повишени. "Такъв е, например, Иван Цанев, шеф на митницата в Бургас", твърди бившият министър Бонев. "Инспекторите от стандартизацията, които са издали фалшивите сертификати на СИС за занижен спиртен градус, също не бяха пипнати, въпреки че имаше данни, че са били подкупени", добавя той.


Естествено възниква въпросът какво е ядосало Костов. Явно не става дума точно за несвършена работа. Според доклада на Кирил Радев повечето канали са пресечени, службите вече работят превантивно, разкрити са големите контрабандисти и схемите, по които хазната е ощетена. Единственият логичен отговор е, че ядът на премиера е предизвикан от засегнати бизнесинтереси на различни сини лобита.


"Костов беше получил информация от приятели, че основното действащо лице в контрабандата на спирт е Стоил Славов, собственик на фирмата "Интерпетролиум", казва Бонев.


В доклада на НСБОП обаче "Интерпетролеум" не фигурира. Нарушителите са съвсем други. На първо място това е "СИС индустрийс".


"СИС Индъстрис" е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен като шеф на фирмата от сина си Миню Стайков Стайков. Фирмата е производител на всички високоалкохолни напитки с марките "Савой клуб", "Венец", "Карнобат", "МакКой".


"СИС Индъстрис" е един от основните дарители на фондация "Бъдеще за България" на премиершата Елена Костова. "Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път", обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка. Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър - дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар.


Осведомени твърдят, че става дума дори за още по-голяма "помощ", платена на ръка. За това в МВР имало информация, добита по оперативен път. Имало и свидетели. Така поне твърди бивш вътрешен министър. Може би затова фирмата се измъква "суха". Не е удобно някак си фирма, уличена като контрабандист, да спонсорира такава важна фондация.


Интересен е още един факт. По същото време бе уволнен зам. директорът на НСС Янис Груйчев. Той бе човекът, който обвини "СИС", че облепя бутилките си с фалшиви бандероли. През 1997 г. бе проведена акция, при която бе разбита печатница за фалшиви бандероли в Габрово и бяха конфискувани около 7 милиона от подправените ценни хартийки.


Официалният мотив за смяната на Груйчев бе, че правел солови акции и непремерени изявления. Показателно е обаче, че след тази акция бяха отнети част от правата на НСС - възможността да задържа закононарушители и да организира самостоятелни акции. С тези функции се нагърби единствено НСБОП, която в конкретните случаи трябваше да действа в сътрудничество с подразделения на полицията. Груйчев бе "скрит" като експерт в парламента, което пък запуши устата му. Сега се говори, че пак ще го издигат на висш пост в МВР. Историята се позабрави, а "СИС" се измъкна "суха". И досега срещу тях няма нито едно дело. Това е сигурен показател, че фирмата умее добре да лавира между властта и законите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион