Свързани новини

13.10.2021 09:49

Как да научим децата да хапват полезно, без да ги принуждаваме

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследване на Университета в Илинойс дава основание на лайфхака ни днес – въпрос, който вълнува повечето родители. Факт е, че съвременните деца, които нямат достъп  до свежа храна от градината, не са склонни да включват в менюто си най-полезните неща за ядене – плодове и зеленчуци. Повечето родители се опитват насила да ги принудят за това, което в повечето случаи е обречено на провал, защото тези неща не стават на сила, а ако са придружени със забрана за консумация на джънк фууд става още по-зле. Знайно е, че забраненият плод се превръща в цел и смисъл. Работата хич не е проста, маловажна или елементарна, тъй като такава една родителска политика може да доведе до хранителни и психически разстройства за цял живот и създаване на нужда от компенсация, която всъщност не съществува естествено за детето.

И така: какво да се прави?

Учените от Илинойс правят следния опит. Поднасят обяд на групи деца, в който всичко им е достъпно – и джънк, и полезни храни. Дава им се различно време – 10 минути и 20 и повече минути, за да хапнат.

Резултатите са изумителни. Когато на децата е оставено малко време, те бързо се наяждат с вредната храна. Разполагат ли обаче с повече минути, оставени СВОБОДНО ДА ИЗБИРАТ какво да хапнат, те вече обръщат внимание на полезните свежи храни от природата.

При това посягат повече към плодовете, отколкото към зеленчуците, което вероятно се дължи на по-голямото количество захар в първите.

Резултатът дава и поредното доказателство, че бавното хранене е много по-полезното хранене. Столовото, при което в повечето случаи се бърза, за да се освободи място за следващия, е вредно за всички.

В страни с големи кулинарни традиции като Франция се полагат специални усилия за създаване на интерес на децата към полезната храна от най-ранна възраст – поне от първи клас, за да може той да прерасне в привързаност и създаване на навик да се консумират свежите природни продукти.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.