Свързани новини

23.07.2020 09:47

Изследване: 1/2 от българите обвързват морала с вярата в Бог

Видян 2042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Половината от българите смятат, че е необходимо човек да вярва в Бог, за да бъде морален. Това показват данните от изследване на американски институт “Пю”, проведено в 34 страни през 2019 г., предаде Свободна Европа.

В изследването, в което участие са взели 38 426 респонденти, освен въпрос за връзката между вяра във висша сила и ценности, са отправени въпроси и за важността на Бог и молитвите за живота на хората.

В спетовен мащаб 45% от анкетираните откриват връзка между Бог и морала, а 61% са съгласни с твърдението, че Бог играе значителна роля в живота им. 53% от всички респонденти казват, че молитвите са важна част от ежедневието им.

В проучването България е лидер в промяната на нагласите за връзката между вярата в Бог и морала в периода 2002 – 2019 г. Докато в момента 50% смятат, че връзката между двете е неизбежна, преди 18 години така са мислели 33% от анкетираните. В тази статистика държавата е следвана от Русия и Япония.

Най-сериозен отлив на хора, които обвързват Бог и морал, се наблюдава в общества, в които религията заема ключово място в обществото като Мексико, Турция, Украйна и САЩ.

Изследователите отбелязват няколко фактора като доходи, регион, образование и възраст, които според тях имат значение за резултатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак