Биография

Свързани новини

18.09.2023 11:51

Излиза биографията на Пол Нюман

Видян 1405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Книгомания пусна на пазара мемоарите на американския актьор и режисьор Пол Нюман (1925–2008)


Изданието е реализирано въз основа на разговори и интервюта, проведени от режисьора и сценариста Стюарт Стърн – един от най-близките приятели на Нюман, в периода 1986–1991 г. През 2019-а Емили Уочъл, семейна приятелка и продуцент, се натъква на заключените в чекмедже на стар скрин в дома на Нюман в Кънектикът над 1400 страници откъслечни откровения, които тя прочита в рамките на една година и ги подрежда хронологично. Подборът и редакцията на текстовете за книгата са дело на издателя и редактора Дейвид Розентал.


Включени са и спомени и впечатления на хора от родовете Нюман и Фецко, колеги, приятели, състуденти. В изданието са поместени над 30 черно-бели снимки от семейните албуми. В книгата „Пол Нюман. Необикновеният живот на един обикновен човек“ като предговор място намират и думите на втората дъщеря на актьора – Мелиса Нюман, – която разказва за проекта на Стърн от 80-те и какво означават за нея тези мемоари. Послесловът пък е на най-малката дъщеря – Клеа Нюман Сьодерлунд – споделя много ценни спомени, оценки за времето и впечатления за баща си. Тази книга е „дар за всички ни – семейството, приятелите и хората, които ще отделят време да я прочетат“ и се надява да носи вдъхновение, пише Клеа Нюман. „Пол Нюман.


Необикновеният живот на един обикновен човек“ още с излизането на англоезичния пазар през октомври 2022 г. се превръща в бестселър на месеца в Amazon . Пол Нюман е актьор, режисьор, автомобилен състезател и предприемач. С десет номинации за „Оскар“ Нюман печели наградата на Академията за най-добра мъжка роля във филма „Цветът на парите“. Носител е на множество други награди, сред които една БАФТА, три „Златни глобуса“, награда на Гилдията на филмовите актьори, „Праймтайм Еми“, наградата „Сесил Б. Демил“ и хуманитарната награда „Джийн Хершолт“. Участва във филмите „Играчът на билярд“ (известен и със заглавието „Мошеникът“), „Хъд“, „Харпър“, „Хладнокръвният Люк“, „Буч Касиди и Сънданс Кид“, „Ужилването“, „Присъдата“, „Мистър и мисис Бридж“, „Няма балами“, „Път към отмъщение“ и „Колите“ на „Дисни“, в който озвучава Док Хъдсън.


Като автомобилен състезател Нюман печели няколко национални шампионата и е включен в Книгата на световните рекорди на „Гинес“ като най-възрастния победител в професионално състезание, завършил на седемдесет години първи в своя клас в „24 часа“ на „Дейтона“. Като политически активист и хуманитарист той събира и дарява близо 1 милиард долара на много благотворителни организации. Нюман има шест деца и в продължение на петдесет години е женен за носителката на „Оскар“ Джоан Удуърд. Умира през 2008 г. на осемдесет и три години. През 1986 г. Пол Нюман и най-близкият му приятел, сценаристът Стюарт Стърн, се захващат с амбициозен проект. Стюарт ще събира устни сведения от семейството, приятелите и близките колеги на Нюман, които ще помоли да говорят за живота на актьора. След това Нюман ще разкаже пред Стюарт своята гледна точка. Единственото условие е всеки от участниците да бъде напълно честен. Същото се отнася и за самия Нюман. Проектът продължава пет години. Резултатът са необикновени мемоари, подбрани сред откритите неотдавна хиляди страници свалени записи. Книгата е проникновена, разкриваща, изненадваща.


Гласът на Нюман е мощен – понякога е забавен, друг път е изпълнен с болка, но преди всичко винаги е истински. Другите гласове, които вървят през повествованието – на приятелите от детинство и другарите във флота, на членове от семейството и колеги от киното и театъра като Том Круз, Джордж Рой Хил, Мартин Рит и Джон Хюстън, – добавят богатство, цвят и контекст към историята, която Нюман разказва. Той си припомня с ярки подробности често пъти травмиращото си детство, тийнейджърската си неувереност, провалите си с жените на млади години, пътя към славата, първите си съперници (Марлон Брандо и Джеймс Дийн), първия си брак, пиенето, благотворителността, смъртта на сина си Скот и желанието собствените му дъщери да научат истината за баща си. В предговора на книгата „Пол Нюман.


Необикновеният живот на един обикновен човек“ Мелиса Нюман, втората дъщеря на актьора, разказва как се стига до идеята за издаването на тези мемоари: „ През 2019 г. се натъкнахме на записани интервюта в заключени чекмеджета на скрин, мигрирал някак си във влажното мазе на семейната къща в Кънектикът. След известно време Емили Уочъл, семейна приятелка и продуцент, откри целия ръкопис, докато инвентаризираше семеен склад. Последва едногодишно четене на откровения – твърде лични и в твърде суров вид. След като преброди 1400 страници, Емили реши, че ще бъде интересно да се опитаме да довършим начинанието“. Може би най-трогателният материал в книгата е за връзката му с Джоан Удуърд – силната им любов, начините, по които тя го формира интелектуално, емоционално и чувствено, както и неговото неизменно осланяне на нея. Откровена и проникновена, любяща и искрена, сложна и задълбочена, книгата „Необикновеният живот на един обикновен човек“ предоставя нов поглед към може би най-голямата кинозвезда на нашето време, човек, на когото мнозина се възхищават, но малцина наистина познават – от гледната точка на самия него. „Тази книга се роди от усилията да обясня цялата работа на децата си. Искам да оставя някакво писмено свидетелство, което да подреди картинката, да направи пробойни в митологията, възникнала покрай мен, да разбие някои легенди и да държи хищниците на разстояние. Нещо, което да документира престоя ми на тази планета с някаква точност. Защо онова, което съществува като писмени свидетелства в момента, няма нищо общо с истината. Това е единствената ми цел.“ – Пол Нюман.

 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към