Грехът на пианистката

Свързани новини

25.10.2023 15:17

История и романтика се преплитат в Грехът на пианистката

Видян 429 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

История, романтика и мистерия се преплитат вълнуващо и драматично в романа „Грехът на пианистката“, който вече е по книжарниците с логото на „Кръг“. След посветения на Втората световна война „Клара“ – също част от каталога на издателството, австрийският писател Кърт Палка отново поднася завладяващ разказ за една силна жена, притисната до ръба , като този път се фокусира върху това как миналото определя настоящето .  Изпълнена с напрежение и силно емоционално заредена, книгата е плод на задълбочено проучване.

Освен че деликатно разнищва вечните и общовалидни теми за войната, любовта, религията, вината и изкуплението, „Грехът на пианистката“ отдава почит на могъществото на музиката и на майсторството да се изработват пиана. Българското издание е в превод на Мартин Касабов и с корица от Таня Минчева (Kontur Creative).   Главно действащо лице в романа е Елен Жиру – никому известна пианистка, която в началото на 30-те години на миналия век се появява в канадско градче и приема да свири в местната църква.

Енигматичната французойка бързо покорява малката уединена общност със своя талант и изтънченост, както и с историите си за фабриката за производство на пиана, притежавана някога от семейството ù . Но точно когато решава, че най-накрая е успяла да се измъкне от капана на мрачното си минало, то я застига. Страшната тайна, която се е опитала да потули завинаги, става достояние на всички и Елен е принудена да отговаря пред закона за делата си. Колониалните времена, Първата световна война, възходът и крахът на семейния бизнес и преместването от Франция в Канада са само част от събитията, предхождащи най-големия ù грях. Умело превеждайки през спомените ù , авторът дава отговор на въпроса виновна или морално неопетнена е тя в крайна сметка .  

Запитан в интервю за в -к „Глоуб Е нд М ейл“ какво го е вдъхновило да напише „Грехът на пианистката“ , Палка отговаря така: „Исках да изследвам дълбокия морален конфликт у една жена и начина, по който тя го разрешава. Идеята за романа се оформи в съзнанието ми толкова внезапно и категорично, че историята просто се разказваше сама. Това беше неизбежно, но се случи , след като години наред пътувах из Африка, Европа и Канада, трупайки впечатления. Най-ценният съвет, който съм получавал някога, е да продължавам да пиша за любовта. Но не просто в романтичния смисъл, а за всевъзможните човешки взаимоотношения, за хубавото и за лошото в тях, за магията и за ужаса“.

Кърт Палка (р. 1941) е писател и журналист, роден в Австрия. Започва професионалния си път в Африка, където снима научнопопулярни филми в Кения и Танзания. Мести се в Канада и работи в телевизии и печатни издания; заема и поста старши продуцент в Си Би Си. Палка е автор на 8 романа, сред които е и „Клара“ – финалист за наградата „Хамет“ и вече издаден на български от „Кръг“ .









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог