Популярната преводна историческа поредица с компактни справочни издания на различни теми бе допълнена с нова книга – „Древният свят накратко“ (издателство Книгомания).

Свързани новини

19.08.2022 13:18

История и постижения на първите велики цивилизации

Видян 1211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Популярната преводна историческа поредица с компактни справочни издания на различни теми бе допълнена с нова книга – „Древният свят накратко“ (издателство Книгомания). Томчето представя 200 кратки обзорни текста за Месопотамия, Древен Египет, Древна Индия, Древен Китай, Персия, Древна Гърция, Римската империя и културите на маи, инки, ацтеки и други. В книгата са включени и 200 черно-бели илюстрации на древни артефакти, архитектурни паметници и емблематични произведения на изкуството.


„Древният свят накратко“ вече е в книжарниците – това издание е подходящо за всички, които имат интерес към историята и културата и желаят да опознаят великите цивилизации от миналото по бърз и лесен начин. Справочникът е снабден също така с речник на по-специфичната терминология и с показалец за имена, понятия и битки.


Автор на справочното издание е Чарлс Филипс, автор на повече от 35 книги в областта на историята, митологията и изкуството. „Ние сме изцяло продукт на историята“, припомня историкът в предговора си думите на Мартин Лутър Кинг Младши. „Познаването на историята ни помага да не повтаряме грешките си, които предишни поколения са направили, и така да си осигурим едно по-добро бъдеще. Днешният сложен свят има дълбоки корени, отвеждащи ни хиляди години назад в „зората на историята“, в най-дълбока древност“, обобщава с нотка оптимизъм Чарлс Филипс. Макар историците да си служат с разкритията на археологията, за да узнаят как е протичал животът в местообиталища, селища и светилища, основен източник на сведения обаче са писмените паметници. Най-общо казано, древната история започва наред с усвояването на земеделието, сформирането на селища и изобретяването на писмеността. „Започналата сравнително по едно и също време древна история води до различни етапи на развитие на отделните култури в света.


В Европа например историците приемат детронирането през 476 г. сл.н.е. на Ромул Августул – последният император на Западната Римска империя, за край на античната епоха. Това събитие сложило начало на коренни промени на Запад. Но в Северна и Южна Америка се наблюдава приемственост в развитието на цивилизацията между 1. хил. пр.н.е. и по-новото време. За тази част на света може да се приеме, че древността продължава чак до испанското нахлуване през 16. век сл.н.е. В тази книга ще намерите 200 ярки изображения от времето на древния свят, от които са се родили толкова много съвременни идеи и изобретения. Подбрали сме както велики математически открития на Древна Индия, така и изнамирането на хартията и на чаената напитка в Китай.


Докоснали сме се и до тайните на древните зикурати в Месопотамия, египетските пирамиди и загадъчните линии на платото Наска в Перу. Не сме пропуснали славните дела на Древна Гърция и Рим – като се започне от Омир и Сафо, мине се през първите олимпийски игри и се стигне до любовта между Марк Антоний и Клеопатра и построяването на Колизеума. Надявам се тези „моментни снимки“ на общото ни историческо минало да ви стимулират да продължите да изучавате историята, която разкрива възможните пътища на бъдещото ни развитие.“ – Чарлс Филипс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак