Свързани новини

06.03.2013 16:08

Иран е столицата на пластичната хиругия

Видян 2300 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Млади жени в Иран, някои дори на 14-годишна възраст, се подлагат на козметични операции с надеждата да получат холивудско лице на „кукла“, пише „Дейли мейл“.


Иран е обявен и за световната столица на козметичните операции – там се правят поне 7 пъти повече операции, отколкото в САЩ въпреки високата цена на процедурите.


Козметичните операции струват от пет до шест пъти повече от средната месечна заплата в Иран, но според ирански вестник около 200 хиляди иранки се подлагат на естетични лицеви операции всяка година.


Причините за операцията включват повишаване на самочувствието, по-голяма вероятност за брак, здравословни проблеми, както и фактът, че повечето жени в страната намират ислямската практика на хиджаба много ограничаваща, стане ли дума за красота.


„Това е човешка черта - да търсиш внимание с хубава фигура, коса, кожа, но хиджабът не ти го позволява. Затова трябва да задоволяваме този инстинкт само чрез показване на„изкуството“ върху лицата ни“, казва иранка пред The Guardian.


В Иран обаче има опасения, че прекомерното търсене на такива услуги е увеличило и броя на нелицензирани лекари, които поставят здравето на пациента в опасност в стремежа им да покажат по-красиво лице.


Само в Техеран лицензираните пластични хирурзи са 157. Но има още 7000, които нямат лиценз. Проблеми, свързани с некадърно извършени процедури, включват дихателни проблеми, носът става по-деформиран, синузит, загуба на обонянието.


Заради високите цени на тези услуги много от жените дори теглят банкови заеми, за да си платят операциите.


Но дори и рисковете не отказват жените от подлагане на процедурата. „И социалният ми живот стана по-добър. Повече няма да се срамувам от големия си дебел нос. В нашето семейство вече са правени различни козметични операции и това е съвсем нормално нещо. Почти не познавам жена, която да не си е оперирала носа“, казва друга анонимна иранка пред The Guardian.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци