Свързани новини

10.05.2009 15:36

Инфлация иде след кризата

Видян 3038 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме една добра и една лоша новина! Да започнем с първата.


Световната финансова криза отива към отшумяване. В това са единодушни различни експерти – американски, руски, немски, дори италианският премиер и един от най-богатите хора в Европа Силвио Берлускони.


Главната причина да мислят, че най-страшното е зад гърба ни, е оформилата се тенденция за покачване на цените на акциите на всички борси и съвземането на големите банки.


Даже и българският фондов пазар отчита ръст през последните дни. Нещо повече. Големите играчи на него показват истинско доверие във възраждането на борсата.


Най-значимата българска корпорация преди избухването на кризата – Химимпорт, пуска на пазара емисия за 200 млн. лева на конвертируеми привилегировани акции. Групата от 60 компании има собствен капитал от над 700 млн. лв. и чиста печалба от над 128 млн. лева, която се е увеличила в сравнение с предната година, при това въпреки кризата.


Добрата новина, че в икономиката отново започват да се въртят пари, обаче със сигурност ще доведе до покачване на някои цени. Според световноизвестния икономист Щиглиц, най-много това ще бъде отразено в котировките на петрола.


Както той пред американското сп. Тайм, така и руските спецове от Газпром, цитирани от ОРТ, са на мнение, че котировките на черното злато скоро ще стигнат поне 70 долара. Само през последните 10 дни цените му скочиха от около 45 до над 55 долара.


Според американските икономисти, арабските производители на петрол очакват до края на годината да компенсират 800 млн. долара загуби от месеците на ниски цени на нефта, който е и основният им износ. Пред сериозни изпитания бе изправена и Русия, чийто огромен резерв от стотици милиарди долари бързо започна да се топи тази година.


Това значи, че бензинът отново ще подгони 2 лева, прогнозират българските експерти. Нарастването на цената му вече е факт по бензиностанциите през последните няколко седмици.


След петрола обикновено поскъпва природният газ, чиито цени у нас са скочили с 40% при абонатите на Овъргаз, писа в.24 часа, макар в същото време Булгаргаз да ги намалява с 30%.


Когато горивата увеличат цените си, това води до покачване и на повечето стоки, тъй като в тяхната себестойност се изчислява количеството изразходвана енергия.


Прогнозите на немските фирми са, че и металите ще започнат да покачват своята стойност още в средата на годината след своя безпрецедентен спад през последните 10-12 месеца.


Това е добре за хилядите заети в нашите металургични предприятия, мини и обработващи заводи, доста от които излязоха в неволна отпуска от зимата.


Поскъпването на стоките във всички случаи няма да бъде рязко, вещаят специалистите. Годишната инфлация в момента е планирана за около 4%, което е рекордно ниска стойност за последните 2 десетилетия. Дори да завършим годината с няколко процента отгоре, няма да бъде страшно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей