22.10.2008 14:19

Индия изстреля първия си луноход

Видян 2340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия изстреля в космоса своя първи луноход, съобщиха световните агенции като се позоваха на индийската национална телевизия. Автоматичният космическият апарат "Чандраян-1" (на санскритски - "Луноход-1"), създаден от Индийската организация за космически изследвания, бе изведен в космоса от индийска ракета носител, стартирала от космическия комплекс в Ширарикота в южната част на страната, на 80 километра северно от Мадрас. Мисията на "Чандраян-1" ще продължи две години и е смятана за ключов елемент от бъдещата програма за космически изследвания на Индия, посочва Асошиейтед прес. Апаратът тежи 1380 кг и е снабден е със слънчеви батерии. Основната задача на космическия апарат е да заснеме повърхността на луната и да извърши проучвания в дълбочина за наличие на полезни минерали. На борда на "Чандраян-1" има 11 изследователски модула, в това един, произведен в България, три в други страни от Европа и два, произведени в САЩ и Европа. Апаратурата на борда на "Чандраян-1" е предназначена за създаване на обемен атлас на луната.


Ако изстрелването на индийския луноход и полетът му до луната преминат успешно, Индия ще се превърне в участник в надпреварата през 21-и век за усвояване на Луната, около която вече обикалят апарати на САЩ, Русия, Европейската космическа агенция, Япония и Китай, посочва АП.


Цената на индийския луноход според Франс прес е 80 милиона долара. Втората мисия на космически апарат от съшия тип е предвиден за 2010-2012 г. През 2014 г. Индия се готви да изпрати свой астронавт в Космоса, а към 2020 г. да изпрати и свои астронавти на луната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец