Имаме нужда да поддържаме българското у себе си

Свързани новини

02.11.2023 13:16

Имаме нужда да поддържаме българското у себе си: Таня Димитрова от САЩ

Видян 569 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато успееш да сбъднеш детската си мечта и да надграждаш, съхранявайки българските корени отвъд Океана, удовлетворението идва като дар. Таня Димитрова е професионален танцьор и всеотдаен хореограф, който успява да разпали любовта към българската фолклорна традиция и танц в сърцата на българи и американци. В танцовата трупа "Балканик", която сформира във Финикс, щата Аризона, в неравноделни ритми играят хора с различна възраст.

"Любовта към българските народни танци винаги я е имало в живота ми – моят баща Димитър Найденов е танцувал цял живот и винаги съм била възпитавана с тази любов към българското и българския фолклор. Започнах да танцувам в ранна детска възраст в читалището на софийското с. Петърч, откъдето съм родом. И от тогава не съм спирала" – разказва ни Таня Димитрова.

Нарича себе си щастливка, тъй като е успяла да срещне любовта в лицето на мъж, който споделя същите ценности и обича българския фолклор и България. Затова заедно със съпруга си Димитър Димитров създават Балканската организация за култура и наследство – гр. Финикс, чрез която организират Българския фолклорен фестивал "Тъпан Бие".




Още в момента, когато се преместихме да живеем в Америка с моя съпруг, знаехме, че искаме да продължим да поддържаме българския дух в общността, която е тук във Финикс. Освен че създадохме българския танцов състав "Балканик", искахме да направим  и български фестивал – това беше нещо, което нямаше до момента, и дори като говорим на български го наричаме "български събор". Една от основните ни цели беше да пресъздадем събора такъв, какъвто си го спомняме от детството, както се прави в българските села – да се съберем, да се повеселим на поляната, в парка тук, с храната, с музиката, с танците, с носиите, т.е. целия заряд, който носи българският фолклор, да съумеем да го предадем на всички, които харесват Балканите. Защото ние създадохме този събор не само за българската общност, не само за балканската общност, а за всички хора, които имат интерес, харесват нашата неповторима музика, танци, традиции. Опитваме да съчетаем всичко в едно, както го помним още от деца и да бъде предадено по възможно най-автентичния начин на всички гости."




Тази година (през октомври) беше 7-ото издание на нашенския събор във Финикс, който продължи цели два дни, а участие взеха български професионални музиканти, танцови състави и фолклорни трупи от 4 различни щата на САЩ. "Дойдоха невероятни музиканти – професионалисти, обичащи България, които предадоха своята любов. Събрахме се за първи път на една сцена и беше неописуемо изживяване" – връща времето Таня.




"Във Финикс имаме танцов състав, който повече от 60 години предава любовта към интернационалния фолклор – Phoenix International Folk Dancers, на които аз изключително много се възхищавам – била съм канена при тях като гост хореограф. Повечето от танцьорите са над 50-годишна възраст и се събират всяка седмица, за да разучават балкански, български и интернационален фолклор. Те също участваха на събора като изпълниха български хора. Да гледаш хора, които дори нямат балкански корени да танцуват нашия български фолклор е нещо невероятно! Нашият танцов състав "Балканик" пресъздадохме българска сватба. Работилница за бродерия бяхме направили, където всеки можеше да се научи как да плете на една кука или какво означава фъкана бродерия, имахме изложение на автентични носии, сувенири, разбира се, и българска традиционна храна. Като цяло беше вълшебна магия."




Заради активната си дейност по съхранение на българската култура и традиции, Таня Димитрова е една от номинираните за годишните награди на Българската фондация за култура, изкуство и образование – BGface. Официалната церемония по връчването на наградите е в Деня на будителите в Лос Анджелис, в присъствието на генералния консул на България Бойко Христов и министъра на външните работи и вицепремиер на България Мария Габриел.

"Това е страхотно признание за всичко, което правим с моя съпруг. Много съм щастлива, че има хора, които оценяват и са готови да продължат мисията на българите, които сме зад граница да разпространяваме автентичността на нашия фолклор и култура. Смятам, че това сме съвременните будители, които успяваме да поддържаме и разпространяваме с любовта си онова, което ни запазва като нация. Важно е да се замисляме защо сме такива, каквито сме и кое ни поддържа да сме такива. За мен България си е България – където и да се намираме, тя е в душичката ни. Всяка година си ходим. За нас е изключително важно синът ни, който е на 2 годинки, да познава родата, да знае какъв е въздухът в България, да говори български език – това е едно от най-важните неща, на които държим с моя съпруг, затова и вкъщи се говори единствено на български. Така че връзката с България е изключително важна – както за нас, за да се поддържа емоционалният заряд, така и за децата ни."

Снимки: Личен архив


Автор на интервюто и източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог