Свързани новини

28.04.2009 11:31

Икономическата криза се оказа по-дълбока от прогнозите

Видян 2030 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В рамките на пролетната среща на МВФ и Световната банка, която се проведе във Вашингтон, министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с първия заместник управляващ директор на фонда Джон Липски и с Марек Белка, директор на европейския департамент на МВФ, съобщи БГНЕС.


По време на разговорите бяха обсъдени негативните ефекти от кризата в света и основните предизвикателства пред държавите в условия на рецесия. Директорите на МВФ коментираха, че глобалната финансова и икономическа криза се оказа по-дълбока от първоначалните прогнози в края на миналата година. Негативните ефекти, особено във финансовия сектор и фондовата борса, силно разклатиха доверието в частния сектор и инвеститорите, и търговските потоци намаляха значително. Като следствие от тази тенденция, БВП в глобален план рязко спадна, като очакванията са за близо 1% в краткосрочен план.
По време на разговора бяха обсъдени и конкретните последици за страните от Източна Европа. Огромните капиталови потоци, вливащи се в икономиките от региона доскоро, рязко намаляха, а търсенето на износ от тези пазари спадна. Кредитните институции в Западна Европа силно намалиха кредитирането, като на практика то беше сведено до стойности близки до нулата. Традиционните партньори на страните на Източна Европа са в рецесия, което доведе до свиване на търсенето и износа – респективно до драматичен спад и на БВП на страните в региона.
На фона на тази ситуация страната ни получи висока оценка от представителите на МВФ. Благодарение на по-голямата предпазливост и относително благоразумната фискална политика, България е защитена от някои явления, асоциирани с глобалната финансова криза. Острото обезценяване на валутите и съответният риск за частния сектор, например, усещани от страните с плаващ валутен курс, не се наблюдава у нас. Публичните финанси са на излишък през последните няколко години и страната не усеща трудностите, характерни за някои от страните в региона по линия на дефицитите.
На практика България влиза в настоящата криза със силни буфери – резултат от благоразумната политика през последните години на икономически подем.
Министър Орешарски представи ключовите макроикономически показатели от последните няколко месеца и отбеляза, че данните за платежния баланс сочат, че страната ни не прави изключение от общата икономическа картина. Според финансовия министър показателите се влошават с по-бързи темпове от прогнозите към края на миналата година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей