17.12.2009 15:44

Игнажден събира родата и дава начало на коледните празници

Видян 2230 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Да знаеш езика и рода си” бил заветът на Паисий към българите, на които оставил историята. В този ред екипът на министерството на образованието, младежта и науката се опитва да пробуди заспалите национални чувства. След месеца на българския език през октомври, декември е месец на българския род.


Игнажден е празник на българския род. Той е повод хората да се съберат във фамилно обкръжение. По традиция на 20 декември се обединяват големите семейства с всичките си поколения и дават началото на 12 празнични дни, включително Коледа и Нова година.
Игнажден е много важен не само заради събирането на родата – основната опора на нацията от векове, но и заради отгатването каква ще бъде следващата година. Тя се познава по първия гост, който влезе в дома - т.нар. полазник. Хубаво е той да бъде късметлия, за да донесе щастие на дома и семейството за времето напред. Затова едно време са го наричали Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. По тази причина онези, които не са късметлии е прието никъде да не ходят, да си седят у дома.
За да бъде символиката пълна, Игнажден има своя запазена марка. Това е домашното огнище, което има и своята езикова логика, тъй като ignis е огън. Някога добрият гост е бил приканван да разръчка камината или да хвърли съчка в нея. Колкото повече искри се вдигнели от това, толкова по-богата се очаквало да бъде годината.
За благодарност домакините пък давали на госта си подаръци. Даже и животно да дойде пред дома, това е добър знак, ако то не е зло. И него трябва да почерпим. Така че безопасните бездомни кучета, които се навъртат около входовете не трябва да бъдат гонени поне тази неделя.
На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, когато се върне, задължително трябва да внесе пръчки, които да сложи зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.
В по-нови времена е прието именно на Игнажден да се украсява коледната елха. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна.
В случай, че е трудно да съберете точно тази неделя всички от родата, поне звъннете да честитите именния ден на всичките ви познати, които се казват Игнат, Пламен, Пламена или Искра. Трябва да почерпят!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.