08.01.2009 17:20

И виното топли

Видян 4685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Червеното вино преди всичко може да ви стопли, това е известно на всички. У нас най-масово се продава Каберне совиньон и Мерло. Разбира се много популярен е и маврудът. Само не е много ясно откъде се взема толкова грозде от този типично български сорт, който не е много разпространен все пак. Положителната тенденция е, че сортовете се разнообразяват и обогатяват и типичен пример за това са новите масиви със сорта сира. Никой за съжаление не може да ви каже и те колко са точно, но така или иначе, от 2004-та се появява и вино от този сорт. Смята се, че то е сред най-аристократичните сортове вино, сред най-ценените в света.
Един от вариантите за името му е версията, че първите лози са внесени във Франция от персийския град Шираз. Точно така то е известно в Австралия – като шираз. Най-разпространен и ценен сортът сира е в долината на Рона. По ред причини е бил западнал до началото на 70-те години на миналия век, когато започва златното му време. Извън Франция и Австралия, сортът е популярен в Южна Африка, Мексико, Аржентина, Калифорния в САЩ. У нас първите дакари са засадени през 2000 година в земите около Любимец, където наистина има прекрасни условия да вирее. Първото вино от там е произведено през 2004-та.
Като знаете всичко това, как ще ви се види вино сира на цена 5.99 лв.? Твърде евтино, така е, но на тази цена може да го намерите в ''Кауфланд''( Овча купел). Производство е на винарна ''Даробас'' в село Песнопой, Пловдивско. Селото е на 35 километра от Пловдив и на 12 от Хисар. Намира се, както се казва в туристическите реклами „ в сърцето на Розовата долина, в полите на Средна гора”. Между другото Песнопой е популярен и сред активистките на межуднародния дамски клуб. Нататък с виното обаче – на съседния стелаж ( в ''Кауфланд'') има още едно предложение за сира – на ''Windy hills'' ( ветровитите хълмове) – Сливен. Тяхното вино струва 9.99 л. Както виждате – доста повече, при това е определено като ''регионално вино''. За да не се впускаме в подробности, категориите вино са : трапезни – регионални вина и качествени. Въпросните хълмове са също нова винарна и едновременно хотелски комплекс. Наричат се дори ''шато'', колкото и това да няма общо с българската действителност, за традиции да не говорим. Намира се на 12 километра от Сливен, преработват 500 тона грозде годишно. Виното сира на ''Вила Любимец'' - първото от сорта, произведено у нас се продава за 14.55 лв. в „Пикадили”например. То е от реколта 2007-ма. Като ''шираз'' го правят във винарна ''Загрей'' и струва 11.79 лв. ''Загрей'' е също нова винарна, принадлежи на депутата Йордан Костадинов, правена е с европейски пари. Там произвеждат бяло вино и розе от мавруд- заради куриоза го споменаваме. Не че по принцип бяло вино не се прави от червено грозде.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби