28.09.2008 15:39

И сладоледът трябва да бъде оригинален

Видян 5357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ех, Джимис, Джимис, колко мъка има по този свят!!!


Белгийски шоколад е любимият на стотици хиляди българи сладолед на Хагендас. Не е тайна, че това е най-голямата марка в бранша. Може би единствената цивилизована страна, където все още я няма, е България.
Но за сметка на това магазините и корнерите на Хагендас са сред предпочитаните места за отмора на туристите от нашата държава, когато са в чужбина. Независимо дали става въпрос за пункта на сладоледите край Бялата кула в Солун или на Шанз Елизе в Париж. Даже и срещу парламента в Бейрут, напук на гражданската война, Хагендас се продава като за световно и намира своите български почитатели.
Белгийски шоколад е запазена марка на Хагендас. А марките в Европейския съюз са нещо изключително уважавано и под охраната на закона.
Каква беше изненадата ни обаче, когато открихме, че българските сладоледи Джимис също предлагат “Белгийски шоколад”. И кавичките никак не са излишни. Неоригиналното название е само един от проблемите. Сигурно и други почитатели на Хагендас, също като нас в 19’, са си купували поне веднъж, за да опитат “българския отговор” на великия световен бранд, който най-нагло носи чуждото име. Разочарованието на професионалните туристи и любители на сладолед няма ничан да бъде прикрито. Разликата във вкуса, топенето и други важни за сладоледа показатели е най-меко казано отчайваща.
Въпросът е на кого е нужно да се правят подобни, хм, експерименти? Кого могат да изработят? На кого ще му отнемат публиката? На Хагендас ли? Ами то е въпрос на време марката да стъпи у нас и тогава какво? Може би трябва да очакваме задействане на предпазна клауза от ЕС и за сладоледа? Не е ли това срам за България и за подценяването на родния потребител?!
А на пазара има и наистина оригинални продукти. Достатъчно е да бъде взет за пример прочутият Бос на Делта, смятан от мнозина за Цар на сладоледите у нас. Той се появи преди години по хладилниците като сметанов с дебела шоколадова обвивка, а вече представлява цяла колекция от варианти и вкусове за радост на своите фенове.
Успехът явно е голям, понеже 19’ писа преди няколко дни, че варненският завод, който произвежда Боса-а работи толкова добре, че Нестле закрива сладоледената си фабрика в Румъния. Ние се превръщаме в сладоледен рай на Балканите и поне в нещо ги бием румънците.


Милка е номер едно


Понеже времето отново се затопля, разговорите за сладолед никак не са излишни. Ако още не сте опитали хита на сезона, трябва задължително да се отбиете до някой от хладилниците на българския производител Дарко. Там се продава най-скъпият сладолед на клечка в нашата страна, който обаче е и най-хубавият по преценка на много експерти. Става въпрос за модела Милка, направен с истински шоколад от прочутата марка. Между другото, тя не е типична за Швейцария, както бихте се подвели от рекламата. В страната на Линд и Шух, Милка ще срещнете изключително рядко, ако въобще я намерите. Което не пречи шоколадът с лилавата крава да остава един от най-добрите от масов тип.


Най-скъп е в Кемпински


Виенската сладкарница Лъки на Кемпински хотел Зографски, където се събират богатите и известните, предлага най-скъп, но и най-изискан сладолед в София и в цялата страна. Моделите са многобройни – от своеобразна плодова салата до шоколадова пирамида, изпълнена с мразовития десерт или пък такъв, сервиран в хрупкава датска палачинка, покрита с фин бял шоколад.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец