23.10.2008 15:31

Хапваме смилянски боб от Полша

Видян 3426 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от традиционните гозби за българската трапеза е бобът, като добавката му с наденичка държеше сита родната войска десетилетия наред. Можем да го срещнем в различни рецептурни книжки – ту като супа, ту като основно ястие, ту като салата с лук, която любителите на домашната ракийка предпочитат да употребяват като мезе. Цели райони в България са прочути със своите сортове фасул, като смилянският и добруджанският боб се славят не само с вкусовите си качества, а и като полезна и засищаща храна. Неслучайно в магазините предпочитани от купувачите са именно тези „запазени марки“. Подведени от едрите букви върху лицевата част на пакета, клиентите си ги купуват, вярвайки, че ще се хранят с автентична българска храна. Те обаче рядко четат дребните буквички на гърба на опаковката, където задължително вече трябва да са посочени срокът на годност, произходът и съставките на всяка храна. Така например 19`се натъкна на боб, на чийто пакет е обявено, че е смилянски, но от другата страна като страна на произход е посочена Полша. И докато се радваме, че славянските ни братя произвеждат наш бобец, разбираме, че славата на традиционното БГ ястие е достигнала и до Китай, който също разработва наши сортове фасул. На пакет с надпис“Добруджанка“ е посочено, че производител е голямата азиатска страна. То бива, бива глобализация, ама чак пък толкоз...
Изводът е ясен – търговският гений на българина и тук си е казал думата, като се опитва да ни пробута едно нещо за друго. Не оспорваме качествата на цитираните храни, но подвеждането на потребителя е най-малкото некоректно. Затова изходът е да си отваряме очите на четири, за да не се оказваме всекидневно в ролята на балами.


Рецепти


За салата с боб трябват: 200 г. боб , 2 червени чушки, 6 с.л. царевица от консерва, 1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук, 5 с.л. доматено пюре/сос, 5 с.л. кетчуп, чили сос на вкус,
магданоз, черен пипер, 3 с.л. олио.
Бобът се сварява и се оставя да изстине,чушките се пекат, белят и се нарязват на ивички. Всичко се смесва и се добавят царевицата, доматеното пюре кетчупът, чилито, магданозът, черният пипер и олиото. Обърква се хубаво и се сервира.


За боб чорба са ви необходими: 300 гр зрял фасул, 100 гр. стар кромид лук, 1 ч.л. сушен джоджен и 1 чаена лъжица чубрица.
Почистеният и измит фасул кисне 8 часа в студена вода, след което му се сменя водата и се вари около 30 минути. Отцежда се, залива се с 6 чаени чаши топла вода и отново се вари, като към него се прибавят ситно нарязаният лук и 1 ч.л. сушена чубрица.
Чорбата се посолява, след като се свари фасулът. Поднася се поръсена с джоджен.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец