Свързани новини

18.09.2009 10:41

Грипозни очаквания

Видян 1930 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Грипът не е шега работа. Колкото и позитивно да гледаме, става дума за сериозно заразно заболяване, което се предава по въздушно-капков път (чрез кихане и кашляне) или чрез замърсени повърхности. Грипът се характеризира с висока температура (39- 40С), главоболие, силни мускулни болки, умора, хрема и зачервено гърло. По време на грипна епидемия до 30% от населението се заразява, 95% от заразените се разболяват, а 47 на сто развиват усложнения. Грипът нарушава работоспособността за най-малко една седмица. Може да се усложни с бактериална инфекция, да обостри хронично заболяване или да засегне други органи и системи на организма. Всеки може да се разболее от грип, а децата, възрастните над 60 години и хората с хронични заболявания са особено застрашени от вируса.


Как да се предпазим? Научно и практически e доказано, че най-ефективната мярка за е противогрипната ваксина. Всички противогрипни ваксини съдържат актуалните за сезона грипни щамове, препоръчани от Световната здравна организация за сезон 2009/2010. Необходимо е да се ваксинираме всяка година поради силната изменчивост на грипния вирус. След имунизация се създава временен имунитет за 6 до 12 месеца.


Тази година епидемиолозите предупреждават, че се очаква грипозна зима 2 в 1, т.е. нахлуването на два вируса едновременно – на обикновения и на „свинския” грип. Специалистите препоръчват ваксинация срещу сезонен  грип, който е не по-малко тежък и опасен от „свинския”. Ако повече от нас го направят, ще намалее вероятността от комбинирането на двата грипни вируса и последващи мутации на вируса. В тази обстановка аптеките и имунизационните кабинети на РИОКОЗ вече разполагат с необходимите количества противогрипни ваксини. В момента в аптечната мрежа можете да намерите холандската Influvac - 3-то (последно) поколение, субединична ваксина, и Vaxigrip - 2-ро поколение, сплит ваксина.


Резултат от дългогодишни проучвания и прилагане на практика, противогрипните ваксини са издържали проверката на времето – те са ефективни, безопасни и достъпни като цена. Затова всеки, който желае да се предпази от грип, трябва да се ваксинира.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби