Свързани новини

16.02.2010 18:47

ГМО станаха част от нашия живот

Видян 3202 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГМО станаха част от нашия живот. Никой не ни попита, дали ги искаме.
Те заляха търговската мрежа, с тях храним себе си и децата си. Нямаме избор: никой не знае, какво точно съдържат стоките в красиви опаковки по рафтовете на магазините.
От всички страни ни убеждават, колко са безопасни тези продукти. Защо ли тогава толкова малко хора вярват в това? Всички ли сме параноици, екстремисти, врагове на прогреса? Ако е така, значи 80 % от гражданите на Европейския съюз са такива.


Сега правителството се опитва да разпростре генетичното замърсяване не само на трапезата ни, но и в нашата земя. Това ще бъде непоправимо. Радиацията и химикалите изчезват с времето. Замърсяването с ГМО е вечно.


Имаме поне 5 причини да кажем на нашите управляващи:
НЕ ИСКАМЕ ГМО НА НАШАТА ЗЕМЯ!!!


1.   ГМО вредят на здравето ни: „Модерната” технология за получаване на ГМО е несъвършена: „безопасните” й продукти причиняват увреждания на черния дроб, бъбреците, имунната система, размножителната способност. ГМО се свързват с появата на алергии, рак, затлъстяване, „луда крава”.
2.   ГМО съсипват природата. Те превръщат почвата в пустиня. Унищожават естествените видове и ценните култури чрез прехвърляне на чуждите гени в тях. Водят до загиването на много опрашващи насекоми, включително пчелите. Присъствието на ГМО в екосистемите е риск за цели хранителни вериги. ГМО изискват в пъти повече химикали и количествата постоянно растат.
3.   ГМО не нахраниха гладните по света. Напротив: те водят до обедняване и зависимост на фермерите от големите био-технологични концерни, притежаващи патент върху семената и селскостопанските препарати. Обещаните високи добиви и подобрено качество се оказаха лъжа. Защо и нашите фермери да преживеят на собствен гръб грешките, извършени поради незнание в САЩ, Канада, Индия, и Латинска Америка?
4.   Българската икономика няма интерес от ГМО. Ние можем да пробием на европейските пазари единствено с износ на екологично чисти храни, мед, напитки, розово масло, билки, туризъм в чиста земя, свободна от ГМО. Това са продукти, които се търсят и се продават на високи цени. Ако ГМО заразят земята ни, ще изгубим всичките си предимства. Етикетът „GMO-free“ ще се превърне в мечтана, но недостижима утопия.
5.   И в момента се храним с вносни боклуци с вкус на тоалетна хартия, защото са погълнали тонове химия; но все още намираме продукти с прекрасния нашенски автентичен вкус: зеленчуци, плодове, вина. Ако допуснем ГМО да се отглеждат в България, децата ни ще знаят за тях само от нашите разкази.


Правителството иска поправки в закона за ГМО, които да разрешат „полеви опити за научни цели”. Никой не вярва на това. А може би полевите опити обхващат няколкостотин хиляди декара обработваема земя, освободена за сметка на 30 км. буферна зона без ГМО около Натура 2000? Интересите на компаниите, дори и да са провеждани на най-високо европейско ниво, не са по-важни от интересите на милионите български граждани.


Ето защо:
МИСЛЕТЕ, ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ, СПОДЕЛЯЙТЕ НАУЧЕНОТО!
НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА ЗАЯВИТЕ ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ!
ПОДКРЕПЕТЕ ДВИЖЕНИЯТА ПРОТИВ ГМО В БЪЛГАРИЯ!
ПОДПИСВАЙТЕ ПЕТИЦИИТЕ В ИНТЕРНЕТ, ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЪБИРАНЕТО НА ПОДПИСИ ПРОТИВ ГМО!
ТОВА Е ЗА ВСИЧКИ НАС И ЗА НАШИТЕ ДЕЦА!
 
Инициативен комитет на родители и граждани, регистрирани в портал BG-MAMMA



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак