01.03.2020 16:53

Гърците празнуват идването на пролетта с мартеници

Видян 1876 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Пролетта е (почти) във въздуха в Гърция и гърците скоро ще започнат подготовка за посрещане на новия сезон, като празнуват древен обичай.  По традицията на „Мартис“ - мартеница, мърцишор - всички, независимо от възрастта, се украсяват с червено-бели гривни, изработени от конец, от 1 март до 31 март, пише greekreporter.com.

Древната традиция на Мартис (от която месец март получава името си) датира от култовете на Деметра и Персефона, започнали преди хиляди години в древна Гърция. Елевзис е бил древният град, където древните извършвали тайни обреди за култа.

В древността гърците носели гривна на дясната ръка или левия си крак, наречена “кроки” по време на Елевзинските мистерии – ритуалите в чест на богинята на плодородието. Удивително е, че традицията и до днес живее в съвременна Гърция, пише greekreporter.com. . Има обаче определени правила, които човек трябва да спазва, когато създава и носи символичната гривна, която празнува пристигането на пролетта.

Най-важното е, че гривната трябва да бъде изтъкана в последния ден на февруари и трябва да бъде направена от бял и червен конец. Бялата нишка символизира чистотата, докато червената представлява живот и страст.

В древни времена хората са вярвали, че гривната помага да се предпази човекът, който го носи от болести, както и от силните лъчи на пролетното слънце през месец март.

Част от древната традиция в Гърция призовава човекът, който носи своята червено-бяла гривна „Мартис”, да я свали и да я завърже с първото цъфтящо дърво, което виждат през март, за да даде здрава реколта и да поддържа дървото здраво,

Друга прекрасна традиция, която гърците практикуват с гривни Мартис, се появява, когато е забелязана първата лястовица на пролетта. Първият човек, който види лястовица при завръщането на птицата от зимната си миграция, завързва гривната си около най-близкия розов храст, за да насърчи птицата да направи гнездото си там.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион