Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом Театър” и неформалната група “ПИК - Платформа за импровизация и композиция” има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево

Свързани новини

30.08.2022 15:18

Езерото Панчарево се превръща в мащабна арт сцена

Видян 1062 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника и бившия плаж на язовир Панчарево край София, ще се осъществи дебютното издание на танцовия фестивал „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ с вход свободен.


Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще се състои в три активни етапа - отворена покана към младежи, които имат желание да се включат в програмата, чрез участие в  открити репетиции и уъркшоп по сайт-спесифик пърформанс (от 12 до 14 септември); отворени репетиции на всички участващи артисти (от 8 до 16 септември), както и същинската  част на събитието - двудневно събитие на открито в дните 17 и 18 септември, което ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежите.


Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом Театър” и неформалната група “ПИК - Платформа за импровизация и композиция” има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево. Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място.


Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона. Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е  и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които, за голяма част от традиционните му посетители, все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел, чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро. 


Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде представена и миниатюра на Available Collective - импровизационна компания базирана в Англия и Чехия с танцьори  Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер. В рамките на фестивалната част на инициативата, хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд” и Дорина Пунчева, от “Атом Театър”, също така, ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София - атрактивно танцово представление на открито. Дългосрочна цел на организаторите на „Алтернативна сцена“ е събитието да се превърне в годишен фестивал, който да развива и обогатява съвременната танцова сцена в България, чрез привличане на артисти от национално и международно ниво.


Ние искаме да направим едно живо изкуство в паркова среда, до което всеки ще има възможност да се докосне напълно свободно и без граници.  Всяка година фестивалът ще променя темата и ще кани различни български и чуждестранни танцови и пърформанс компании като партньори.  „Алтернативна сцена“ е уникален с това, че подкрепя създаването на оригинален културен продукт, който комбинира танцовото изкуство и природната среда”, споделят организаторите на дебютното издание от формация “БодиМелд”. Фестивалът „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ се осъществява с подкрепата на Столична община - Столична програма “Култура”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей