15.09.2008 18:32

Есента дойде с орехи 2008

Видян 3530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако имате нужда от още едно доказателство,че е крайно време да прибирате летните дрехи не само заради облаците - ето ги и орехите 2008.
Може да купите на различни цени. А котировките не зависят толкова от качеството, както бихте си помислили, а откъде вземате орехите.
По улица ”Граф Игнатиев” ги предлагат по 5 лева за кило, без да са нещо особено. Има разчупени, за да видите ядката, но откъде да знаете,че е тъкмо от продаваните орехи.
Трябва да се огледа внимателно, а и да се опипа предлаганото, за да изберете по-доброто. Имате възможност да пробвате да счупите някой орех,за да проверите костелив ли е.
За вкуса няма особено значение, но за добирането до ядката - определено. Освен това продавачът се избира дори и по грижливостта,с която са почистени черупките - едно доста трудно занимание, ако ви се е налагало да се занимаете с това лично.
На Женския пазар има „орехи черупка Лудогорие” по 3 лева на сергиите,а встрани от тях тук-там мургави продавачки от пазарджишко предлагат също така дребнички и почернели орехи по 2,50 лв.
По 3,50, 4 и 5 лева са орехи от Лом. И дори непознавачите ще забележат, че разликата в цената този път си заслужава. Дали изходната цена, обаче трябва да е такава е друг въпрос, който също може да се прецени - има белени орехи от тазгодишната реколта по 2 лева за 100 грама, а също и по 11-12 лв за килограм.
Има и по 8,50 лв. натрошени орехови ядки. За пакетирани пресни орехи е твърде рано да се говори, а старите са на цени от 14 до 18 лева навсякъде.


Използвайте ги вместо олио в салатата


Знаете сигурно препоръката орехите да се ядат сурови (то пресните е и грехота да се ядат другояче), но пък печени са по-вкусни - със сол или със захар, зависи от предназначението и предпочитанието.
Някои специалисти по хранене препоръчват да не се ядат повече от 50 грама орехови ядки в рамките на 3-4 часа заради високата им калоричност. Други казват, че няма нужда от ограничения.
Всичко, към което добавите малко смлени орехи придобива съвсем различен, много по-богат вкус, дори към най-простата салата от стъргани моркови.
Можете да заменяте понякога, ако не винаги, мазнината в салата, или мюсли с орехи -далеч по-полезно е.
Между другото, една от тридесетте тайни на дълголетието е именно: ”яжте орехи”.
Доказано е,че те намаляват риска от рак с 40% и предотвратяват диабет.


В сладките има предимно черупки


Навремето, когато нямаше кой знае какъв избор, „ореховките” бяха много популярни и обичани сладки.
И сега се продават ”насипно”, но в тях освен някоя черупчица, орехите са в минимално количество. Продават и пакетирани ореховки. Например на хасковския хлебозавод. 150 грама струват 1,89 лв. в „Пикадили”, обаче и в тях количеството орехи е неизвестно.
Бисквитите”Финес” с орехи, произведени в Две могили, Русенско, също не осведомяват колко са орехите сред вода, захар, мая, брашно и есенция.
Така че по-добре сами опитайте да произведете ореховия мини сладкиш, или пък помолете някого, който не е в лошо настроение заради отминалото лято и настъпилото лошо време!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес определете кои са вашите основни силни страни

Днес определете кои са вашите основни силни страни и