Свързани новини

14.04.2009 15:00

Експерти: Само евтаназия решава проблема с бездомните кучета!

Видян 1773 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Необходимо е да се върне текстът в закона, който предвижда кучета, които не се потърсят в 14-дневен срок, да бъдат евтанизирани. Това сочел докладът на специалисти, относно мерките за преодоляване на проблема с кучетата, съобщи на редовния си брифинг днес кметът на Варна Кирил Йорданов, цитиран от БГНЕС.


Препоръките са направени на база опита в САЩ и Германия, които са решили този проблем още през 70-те години на миналия век. Едва след като броят на животните спадне достатъчно, могат да се предприемат действия по либерализирането на мерките срещу четириногите. В противен случай в следващите три години ще настъпят критични измерения на кучешките популации, смятат спецовете. Според тях трябва да се предприеме общонационална политика в тази насока, тъй като проблемът е еднакъв за всички градове. Поради тази причина, градоначалникът ще се срещне с представители на други градове за иницииране на законодателни промени. По данни на кмета Йорданов през последните 8 години във Варна са кастрирани 13 400 животни, като само през миналата година те са били 1384. 47 кучета са подложени на евтаназия през 2008 г. Всяка година се прибират и по 700 – 800 мъртви кучета. Въпреки това проблемът не може да се реши, тъй като много от животните се раждат по домовете в ромските квартали, където населението не допуска кастриране на четириногите. Затова въпреки мерките не се наблюдава намаляване на кучешката популация. Данните сочат още, през миналата година ухапани от четириноги са били 219 души, като през 2000 година – броят им е бил 382-ма. Не по-малко сериозен е и проблемът с домашните любимци. Кметът оспори информацията от своя подчинен Стойчо Бакалов, който заяви, че в морския град има 2001 регистрирани кучета. Справка в администрацията показала, че такса за притежаването на четириноги е платена за 298 домашни любимци, от които 63 новорегистрирани и 235 пререгистрирани от м.г. Според общинската наредба, стопанинът е длъжен да декларира и да плати налог за всяко куче в срок от 30 дни от закупуването му и до 3 месеца – за новородените животни. Таксата е 20 лв. за куче отглеждано във град Варна и 10 лв. - за селата. От данък са освободени служебните кучета на МВР и БЧК, домашните любимците на инвалиди, както и кастрираните животни. Общината е предвидила и много сериозни глоби. За нерегистрирано кучата, глобата е от 50 до 500 лева, за животно разхождано без намодрник или за престоя му на плажа и детските и спортни площадки санкцията е 100 лв. За изоставяне на животно, отглеждането му в междублоковото пространство или непочистването на фекалии – глобата е 50 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв