Свързани новини

20.12.2011 15:47

Еклектичният алхимик Фабио Ротела с първа изложба в София

Видян 2131 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Известният италиански архитект Фабио Ротела е един от най-емблематичните творци на съвременното модерно  изкуство. Българската публика щe се срещне лично с него и неговото творчество на 22- ри и 23-ти декември в Галерията за модерно изкуство в София.  Там той ще представи свои избрани творби - 14 картини от цикъла „Секс и Война”, скулптури  и дизайнерски мебели, обединени  в изложбата „Free works”. В основата на сегашната му изява у нас е SCENT ART в лицето на Албена Петрова.
Критиците  определят  Фабио Ротела като еклектичен алхимик, поради силната му ексцентрична творческа перверзност, която обединява двата контраста Секс и Война. Той търси всичките им противоречия и допирни точки  чрез съвършено синтезиране и използване на манипулационни техники. Емоционалното му поп изкуството се преплита в няколко нива на разнообразни художествени езици и техники. Фабио Ротела е бил творчески директор и дизайнер на едни от най-успешните и запомнящи се световни рекламни кампании на Heineken, Absolut Vodka, Bisazza, Budweiser, Breil, Citroen, CocaCola, D&G, Fiat, Mc Donald’s, Swatch. Тази година Министерство на културата на Италия удостои Фабио Ротела с честта да бъде арт директор на проекта за „Италиански музей на изкуството” в Пекин. През 2009 година известният художник подари своя творба за благотворителната инициатива на новооткритата Фондация „Моята млада България” с председател Албена Петрова. Творбата бе откупена от рок звездата Денис Ризов и сега краси студиото на телевизионното шоу „Денис и приятели”.


 


Серджо Фабио Ротела е роден в Катандзаро през 1963 г., днес живее и работи в Милано. Произхожда от семейство на творци - баба стилистка, бащата архитект, чичото Мимо - световноизвестен артист. Благодарение на тази смесица, Фабио Ротела расте в среда, изпълнена със стимули, култивирайки страстта си към изкуството в различните й разновидности. Артистичният заряд на семейството бележи пътя на растеж, обогатявайки го с опит и насоки за креативното му бъдеще. През 1989 г.  се дипломира в Рим и се премества в Милано, където получава магистърска степен по Промишлен дизайн и Управление в „Домус Академи“, Милано.  От 1990 г. до 1995 г. работи в ателие „Мендини“ като координатор на проекти по архитектура на дизайна и културни събития. Опитът с Алесандро Мендини му позволява да развие наклонностите си към едно напречно съприкосновение на креативността и да се свърже с международни марки като Alessi, Swatch и други. През 1996 г. основава "Студио Ротела" което се занимава с архитектура, дизайн и консултация за фирми на международно равнище.


Серджо Фабио Ротела е един еклектичен архитект,  с призвание към изследването и приложните изкуства, използвани като опорна точка за проекти, които винаги са с една поетична нотка и съобщение, насочено към човека и към проблемите, които тормозят нашата земя. Неговото студио, намиращо се в центъра на Милано, е замислено като вид фабрика, съставена от млади професионалисти, архитекти, дизайнери, графици, отворен за външни сътрудничества с артисти, фотографи, медиини експерти. 
Студиото на Ротела  експериментира постоянно, реализирайки иновативни широкоспектърни проекти.


Проектите на „Студио Ротела“ включват публични и частни архитектури, сред които можем да отбележим тематичния парк в Джибелина (Трапани), наречен "Градината на диалога между религиите", едно концептуално архитектурно произведение като метафора на диалога между отделните култури; “Музей Италия” на площад Тиенанмън в Пекин, първи постоянен италиански музей в чужбина, поръчан от италианското Министерство на благата и културните дейности; един театър и крайбрежен парк по линията за Соверато, (КЗ), реконструкцията на Млекоцентралата и ремонта на пост-индустриални пространства в Милано. 
Основните концепции на проектите, замислени от Серджо Фабио Ротела могат да бъдат обяснени в архитектурата като белег върху територията, замислена в защита на околната среда, използване на новите технологии, свързани с еко-съвместимостта за подобряване благосъстоянието на човека.


Студиото на Ротела спечели търг за изграждане на новото летище на Калабрия в Ламеция Терме,  осъществил е множество проекти за интериорен дизайн като седалището на Банка Села в Биела Казиното на Кампионе д’Италия, както и различни развлекателни центрове като Еуклиде в Рим, Олд Фешън и Холивуд Ливинг в Милано. Ротела проектира апартаменти и вили за частни лица в Италия и чужбина и, пак на международно ниво, изгради седалището на Самама в Риад и шоу-рум за мода и дизайн в Париж, Монако, Хонконг и Шанхай; проекти за реструктуриране на три туристически селища “Рекс Ризорт “ на Карибските острови.


Сред проектите на „Студио Ротела“ са реконструкцията на градски райони, промишлени и еко-съвместими архитектурни преустройства.  Всички те предлагат нови ракурси към изживяването на пространствата и разбирането на модерната архитектура. 


Серджо Фабио Ротела е арт директор на няколко фирми, за чиито имидж се грижи (Benetti и Luce&Light), работи с няколко международни марки като Heineken, Absolut Vodka, Bisazza, Budweiser, Breil, Citroen, CocaCola, D&G, Fiat, Mc Donald’s, Swatch.


Ротела се занимава със създаването и координирането на културно-артистични събития, участва в различни национални и международни изложби. През 2008 г. основава About-Design - нова марка, за която е проектирал издание за обзавеждане с лимитиран тираж. През 2009 г., по повод IV-то издание по фотография в Европа, Фабио Ротела представя една изложба с наслов „СЕКС и ВОЙНА“ в галериите Блу Рум и студио Де Бонис в Реджо Емилия. Рисува предмети и обзавеждане за различни фирми като Benetti, Bisazza, Buzzi&Buzzi, Lam 32, Slide, Venini, Swatch, Toy Watch и други.


Елегантните проекти на архитекта спомагат за обогатяване на пространствата на нашето общество, определяйки нови естетически и функционални шрифтове, ръководени от една дълбока поетичност и отнасящи се до екологичния начин на мислене, който ги отличава.


Scent Art e официален представител и организатор на  изложбата на арх. Фабио Ротела в Галерията за модерно изкуство в София, която ще се състои на 22-ри  и 23-ти декември. Тази колекция на Фабио Ротела, както и на много други автори може да се види в нашия магазин с предварителна заявка по телефон или e-mail, както и да се закупят творбите  директно от нашия уеб сайт: www.scentart.com по избран от клиента метод.


Нашият „онлайн“ каталог включва най-известните художници в света, заедно със съвременни творци.
Качеството на нашите сертифицирани принтове не е за магазини и търговски вериги, където можете да намерите само принтове, направени от нискокачествени принт и хартия.


Ние сме и официален представител на  една от най-големите фирми в бранша за принт творби -EGIM. Със собствения си печатарски отдел, оборудван с най-новите печатни машини Heidelberg Speedmaster, най-добрите налични на пазара, които могат да втъкават златни и срeбърни нишки в произведенията си.  EGIM е официален издател на най-големия музей в света "Бостънският музей за изящни изкуства", който притежава колекция от близо 450 000 творби.


EGIM предоставя ексклузивни права за разпространение в България на компанията СЕНТ Мениджмънт ООД през 2007г.


Подробна информация ще представим на 22.дек.2011 по време на пресконференцията от 13ч. и на Вернисажа от 19ч. в Галерията за модерно изкуство София, ул.Оборище 10



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни