Свързани новини

16.06.2014 14:21

Дилма пребори рака и бедността

Видян 2258 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Изпитвам нежност и обич към България цял живот и се чувствам в определен смисъл българка, въпреки че посетих родината на баща ми за първи път, когато бях на 64 години”, разказва президентът на Бразилия Дилма Русев. В момента срещу нея тече мощна кампания за очерняне в световните медии, защото най-вероятно наесен нашето момиче ще спечели своя втори президентски мандат. Заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, единствената, която я победи в класацията на „Форбс” за най-влиятелна жена на планетата, двете са открили фронт срещу САЩ заради нелегалното подслушване и следене на политици, бизнесмени и журналисти от цял свят, доказано от агента на тайните им служби Сноудън.


48% от бразилците със сигурност ще подкрепят Дилма Русев на предстоящите избори за президент според международните сондажи. Бразилските анкети й дават 58% и сигурна победа на първи тур. Залогът е огромен, защото става въпрос за управлението на седмата най-голяма икономика и петата най-голяма държава в света. За първото заслугата на нашето момиче е огромна. Именно тя е министър на енергетиката и шеф на нефтената компания на държавата „Петробраз”, когато страната става най-бързо растящия производител в света, тя е шеф на президентската администрация – равностойно на премиер у нас, когато икономиката постига забележителен икономически растеж. А после става държавен глава и през най-кризисните последни 4 години успя да удържи от срив страната, двойно по-голяма от целия ЕС. От което най-много печелят хората. Твърде критичното към Дилма немско списание „Шпигел” преди месец извади следната статистика: за 10-те години реално управление на Русев хората с доходи под 100 евро месечно или иначе казано


бедните са намалели от 49 на 24% от населението


Средната класа с доходи от 100 до 400 евро се е увеличила от 38 на 54%, а заможните са нараснали от 13 на 22% - революционни резултати, с които не може да се похвали никоя от големите икономики в света, а вероятно и няма сред по-малките държави. Напомняме, че в Бразилия не се изразходват средства за отопление от домакинствата, тъй като температурите са пролетно-летни цяла година – средно между 20 и 30 градуса, не се купуват по-скъпите есенно-зимни дрехи и обувки, не се сменят гуми и


горивото е с лев на литър по-евтино, отколкото у нас


По-евтино е също месото, както и много други възлови продукти за трапезата на местните като уникалните им плодове и зеленчуци. По-ниски спрямо софийските са и наемите. Малък мебелиран двустаен апартамент в най-добрите квартали на Рио – край плажовете Копакабана и Ипанема, може да се намери и за под 200 евро, което в южните квартали на София е мисия невъзможна при по-ниско качество на живота. Също така, дори пенсионерите масово използват кредитни карти, независимо дали в супермаркета или в кафенето. И цялата тази коренна промяна в живота им, която дори критиците на Дилма не могат да не признаят – от крайна бедност към нормален стандарт за 21-и век дължат именно на управлението на българката.


1 милиард евро струва президентската кампания на желаещите да оглавят огромната страна. Така изчисли най-големият местен вестник О Глобо. Пари, които нее  ясно откъде ще съберат двамата претенденти за поста на нашето момиче, а се очаква и трети. Може да се предполага, че ще дойдат от чужди спонсори, които вече водят своя черен пиар срещу Дилма, Бразилия, световното първенство по футбол и дори срещу олимпиадата след 2 години. Истината е, че при вложени 3 милиарда евро, Бразилия в най-лошия случай ще избие парите. А в тях се включват не само стадиони в цялата страна, които ще носят приходи десетилетия наред. Само от над 600 000 туристи, идващи специално за шампионата, само за месец в страната ще бъдат налети от посетителите повече от 1 милиард евро. Нека не забравяме, че и вторият лъч на метрото в Рио – от центъра до „Маракана” се включва в сумата, а ще бъде ползвано от града поне век напред, а вече печелеше преди световното при цена на билета над 1 евро и пълни влакчета.  


Коя е Дилма?


Дъщерята на българския предприемач Петър Василев е родена в третия по големина град на Бразилия Бело Оризонте – столицата на богатия щат Минуш Жераиш, макар хората от Порто Алегре, където е живяла по време на втория си брак също да я имат за своя.  Семейството е богато, определят го като висока средна класа.


Татко й е братовчед на Ран Босилек и приятел на Багряна


Останала без баща на 15, тя наследява неговите идеи на член на БКП и още на 17 девойката става социалистка, понеже е против военния преврат от 1964 г., който качва на власт ксенофобска военна хунта. Тя става не просто марксистка, а и партизанка. На 20 първото й гадже и после първи съпруг Клаудио я прави член на отцепилата се от социалистите Работническа партия и на нейното военно крило Команда за национално освобождение. На 23 се озовава в затвора. В продължение на месеци е подложена на всякакви мъчения, включително и с ток. Но остава вярна на принципите и любовта си с журналиста, който


прави и нея журналистка и издател за известно време


 Но скоро намира мъжа на живота си и се пренася в Порто Алегре. Заживява с Карло Араужо, с когото са заедно до 1995 г. Имат дъщеря. А раздялата настъпва, когато Дилма открива, че съпругът й ще има извънбрачен син. Разводът настъпва чак през 2000 г. след 30 години официален съвместен живот.


В началото на връзката обаче двамата са много влюбени. Карло дава едно рамо на Дилма за нейната политическа кариера. Тя е финансов, а после и енергиен министър на щата Рио Гранде до Сул от името на Демократичната работническа партия. Но през 2000 г. се скарва с нейния лидер и преминава в Работническата партия на Лула да Силва.  


Оказва се в точното време на точното място


Не само, защото води кампанията на лидера за президент при победата на изборите през 2002 г. Не само, защото той я прави президент и тя реализира както вдигането на петролната индустрия, така и знаменитата програма „Ток за всички”, която дава електричество на 12 милиона души в джунглите на Амазония и в най-бедната североизточна част на страната. Но и заради своя късмет. През 2005 г. избухва корупционен скандал в правителството на Силва, който води до отстраняването на неговия шеф на администрацията Жозе Дирсеу. Бразилия е президентска федерална република. В нея постът  на шеф на кабинета на държавния глава е равен на премиерския в наши условия. Очакванията са на поста да застане партийния конкурент на уволнения. Лула обаче, макар без средно образование, е хитрец. По логиката


двама се карат – третият печели, Дилма става премиер


Лидерът решава, че е излишна война между двама мъже за негов наследник и залага на амбициозната желязна дама. Интересно е, че в момента на поемането на поста нашето момиче дори все още не е официално реабилитирано за онова, за което лежи в затвора 35 години по-рано. Оневиняването става едва през 2006 г., когато Дилма вече е премиер на Бразилия. Тя не разочарова нито Лула, нито бедните хора, чийто живот винаги е мечтала да промени.


С опита си в енергетиката и финансите, тя стяга дотолкова икономиката, че по темп на икономическо развитие ръстът й надминава 7% годишно, а през предкризисната 2007 г. брутният вътрешен продукт достига почти 3 трилиона долара. След втория мандат на Лула, негов естествен наследник става Дилма.


Преди да бъде избрана за президент на 31 октомври 2010 г., тя обаче има друга по-важна битка. Успява през 2009 г. да се пребори с рака. Също като десетки милиони жени по планетата, и Дилма е жертва на коварната болест. Тя се справя с рака на гърдата. И дори не се оплаква, тъй като още от младостта си в затвора, търпи много болести и болежки, които й остават за спомен от живота зад решетките. По ирония на съдбата, борбата с рака се оказва


силен мотив за сближаване на Бразилия и Аржентина


Причината е, че президентът на съседната и вечно враждуваща с кариоките държава – Кристина Кирхнер също се преборва с рака, който преди това е убил нейният съпруг, когото тя наследява във властта. Коварната болест сякаш е заразна в Каса Росада в Буенос Айрес, защото идолът на Кристина – Евита Перон, мъжът й Хуан и другите му две съпруги също са покосени от рака.


Седнала в креслото на президент, Дилма четири пъти сменя кабинета, докато намери точния екип. Това обаче се харесва на бразилците, защото правителството има одобрението на 63% в 200-милионната държава, а преди яростната международна кампания срещу нея, заради позицията й против американското подслушване на световни лидери, личният й рейтинг на одобрение беше 79%. Намаляването на цената на тока и отпадането на ДДС върху основни храни като месо, мляко, боб, ориз, брашно, картофи, домати, хляб, захар, кафе, олио, масло, банани и ябълки, са основен фактор, както и развитието на образованието и здравеопазването. Основните проблеми възникнаха, когато Дилма реши да строи мега язовир в Амазония. Освен заради милиардите от износ на ток, жената създала 50000 работни места само в енергетиката, искаше да открие още 17 000 в един от най-бедните райни на Бразилия. Всичко това не се хареса на САЩ, които имат своите големи интереси в Латинска Америка. А Бразилия вече ги плаши като засилващ се регионален лидер и член на БРИК с Русия, Индия и Китай, с които стават все по-близки съюзници. Заради това са и протестите. Но какви са те от мястото на събитието.


На протестите в 7-милионния Рио се събират по 200 души


Това твърдя като очевидец на събитията. Друга е картинката по световните медии, където въпросните демонстрации се използват като удар срещу бразилския туризъм, световното първенство по футбол, което тече в момента и срещу олимпиадата след две години, за която вече пускат абсурдни слухове, че едва ли не щяла да бъде отменена или преместена. Сценарий, който вече е игран покрай Сочи.


Утре очаквайте най-красивото от Бразилия и как тя успя да бие Венецуела като родината на най-хубавите жени и мъже в света.


Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат