05.09.2008 11:21

Деликатес Сакарела или още за четенето

Видян 4705 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не веднъж е казвано, писано и подчертавано, че когато пазаруваме трябва да четем етикетите на продуктите, за да знаем какво е съдържанието им. Това е съвсем правилно напътствие, но понякога е неосъществимо. Ето такъв случай.


На щанда за сирена в Била виждате малки спретнати пакетчета, на които пише "деликатесен продукт Сакарела". Искате да разберете какво е това. Няма да може. Пише само кога е пакетиран продуктът, колко е трайността му и цената, естествено.


Понеже цената е малко повече от 4 лева за килограм, може да експериментирате да вземете едно пакетче за лев и нещо. Все пак, като е на щанда за сирена, трябва да е нещо подобно и си заслужава да видите какво му е "деликатесното".


Истината е,че съдържанието е вкусно, макар и неизвестно какво. Напомня нещо средно между катък и сирене за мазане. Какво е точно, обаче знаят само в "Сакарела".


Оказва се, че "Сакарела" не е италианска марка, както сигурно сте предположилил заради характерното звучене на наименованието. Това е млекопреработвателно предприятие, създадено преди 10 години в Ямбол. Сега се досещате, че името идва от Сакар, нали.


В сайта на"Сакарела"се твърди, че продукцията им е одобрена за износ в ЕС и че работят с първокачествени суровини от образцови ферми, без примеси и стабилизатори (в скоби само отбелязваме, че "Сакарела"е и сред най-големите фирми за добив и производство на гранитни и мраморни изделия,но това е друга тема).


Впрочем, с лиценз от ЕС в България са само 16 от над 300 предприятия за млекопреработване. И тук е всъщност проблемът, от който деликатес "Сакарела" е само малък частен случай.


Проблемът е голямата разделителна линия България - ЕС. Значи тук може да се продава всичко (нищо че страната ни е член на ЕС), а в другите страни от ЕС - само продукти от 16 предприятия.


Не сте длъжни да знаете кои са, за да си пазарувате и вие по европейски стандарти, но дори и да знаете, пак не можете да разберете какво е съдържанието на продуктите им, поне на тези, пакетирани в магазина.


На нито едно парче българско сирене,или кашкавал (който също е сирене впрочем) не пише от какво е направено, каква масленост има и т.н. Най-много някъде да е отбелязана енергийната стойност, което нищо не говори за произхода на продукта.


Може да си помислите,че това е така, защото сирената са пакетирани в магазина и там не са си дали този труд. Нищо подобно. На всяко парче вносно сирене, също пакетирано в магазина,най-подрбоно е описано всичко необходимо.


Точка по проблема с четенето! И идва големият въпрос - кога ще дойде времето да бъдем третирани като достойни потребители,като европейски потребители?


Сега и производители, и преработватели на мляко твърдят, че загиват, защото не били субсидирани като европейските. Но в Европа плащат за качество. Много се извиняваме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв