Свързани новини

30.06.2021 18:00

Държавите-членки на ЕС призоваха за прекратяване на отглеждането на кожи в ЕС

Видян 1810 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 28 юни холандското и австрийското правителство представиха съвместна нота в Съвета, която призовава Европейската комисия да предприеме действия за окончателно прекратяване на отглеждането на кожи в ЕС заради хуманното отношение към животните, етиката, както и заради здравните рискове за хората и животните. Инициативата е подкрепена от още десет държави, сред които е и България, съобщиха от Четири лапи.


Австрия и Нидерландия поеха инициативата за съвместна нота, с която да призоват Комисията


за подходящи действия за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи в Европейския съюз. В документа се казва: „Ние, заедно с подписалите нотата, вярваме, че след като много норки бяха избити и няколко държави-членки забраниха отглеждането и развъждането на животни за ценни кожи в собствените си страни – е настъпил моментът Европейският съюз да направи крачка напред по тази тема и да изрази своето уважение към хуманното отношение към животните и желание за прекратяване на тази икономическа дейност, която без съмнение е вредна за благосъстоянието на животните, отглеждани в малки клетки с единствената или основна цел за получаване на ценни кожи.“


Освен проблемите с хуманното отношение към животните, свързани с производството на кожи, има и значителни опасения за общественото здраве. От април 2020 г. до момента, над 400 ферми, отглеждащи норки за ценни кожи в цяла Европа станаха огнища на COVID-19. Само преди дни SARS-CoV-2 беше открит при норки в още четири ферми за кожи в Испания и още две в Полша. Въпреки засилените мерки за биосигурност, вирусът бързо се разпространява между норките и също така може да се предава от хората на норките и от норките на хората. Това създава подходяща среда за възникване на мутации и може да намали ефикасността на ваксината.


Подписалите нотата „искат от Европейската комисия да проучи възможностите за постоянна забрана на отглеждането на кожи в ЕС и да представи законодателно предложение за постигане на тази цел“. От организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ приветстват, че България се присъединява към този призив и че за първи път изразява ясна позиция за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи:


„Надяваме се, че подкрепата на България по тази ясна европейска позиция за повече хуманност към животните ще бъде първа стъпка към прекратяването на тази жестокост в България. Аргументите за край на това жестоко отглеждане на хиляди норки всяка година са повече от достатъчно и е време да покажем, че можем да бъдем по-добри и да оценим адекватно рисковете“, каза Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в българския офис на ЧЕТИРИ ЛАПИ.


„Приветстваме инициативата на австрийското и холандското правителство и подкрепата на още десет държави-членки“, каза Пиер Султана, директор на офиса по европейски политики в ЧЕТИРИ ЛАПИ. „По-голямата част от европейските граждани подкрепят забраната за отглеждане на кожи и призоваваме Комисията да чуе техния глас!“


„Браво на холандското и австрийското правителство за този документ. Въпреки че част от държавите-членки вече са забранили отглеждането на животни за ценни кожи, това, че тази практика все още продължава в ЕС, е морално неприемливо. След като държавите-членки добавиха своя глас, призовавайки за премахването на това отглеждане, Комисията трябва да действа.“, коментира Райнеке Хамелерс, директор на Еврогрупата за животните.


Д-р Джоана Суабе, старши директор по връзки с обществеността в Humane Society International Европа допълва: „Видовете, отглеждани във ферми за кожи, са напълно неподходящи за интензивно държане в затворени клетки. Тази практика по своята същност е нехуманна. Не можем да подобрим смислено хуманното отношение към животните във фермите за кожи. Всъщност всеки опит за въвеждане на стандарти за благосъстояние би донесъл малко подобрение в живота им и би бил равносилен на легитимиране на жестока и остаряла практика, която трябва да бъде превърната в история. Единственият път напред е държавите-членки да прекратят за постоянно отглеждането на кожи в Европа. "


„Съществуващата програма за сертифициране на хуманното отношение в промишлеността за ферми за кожи е неадекватна и не решава присъщите опасения за благосъстоянието, свързани с отглеждането на диви животни в малки клетки“, заявява Джон Виндинг, председател на Fur Free Alliance. „Сертификатите и етикетите не са решението на проблемите с благосъстоянието при отглеждането на животни за ценни кожи, поради което подкрепяме призива за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи“.


Държавите не са сами в призива си за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи.


Скорошно проучване на общественото мнение, проведено от YouGov във Франция, Италия, България, Унгария, Естония и Словакия, поръчано от ЧЕТИРИ ЛАПИ и Еврогрупата за животните показва, че гражданите на ЕС подкрепят спешни действия на ЕС за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи, за да предпази здравето на европейските граждани и животни.


Гражданите на ЕС призовават Съюза не само да защитава човешкото здраве след COVID-19, но и да прекрати страданията на животните. Повече от 500 000 души вече са подписали петиция, призоваваща за прекратяване на търговията с кожи. Сега гласовете им се отразяват в исканията на държавите-членки.


Множество държави-членки на ЕС вече наложиха национални забрани за производството на ценни кожи и много учени призоваха за прекратяване на отглеждането на норки в името на общественото здраве и безопасност. На тази основа за подкрепа за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи, сега Европейската комисия трябва да засили и разработи план за подпомагане на държавите-членки за премахване на практиката в Европа.


От ЧЕТИРИ ЛАПИ призовават и за национална забрана на отглеждането на животни за ценни кожи в България възможно най-скоро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни