Свързани новини

10.11.2021 10:04

Да стоят ли яйцата в хладилника и да ги мием ли, има ли разлика между белите и кафявите и важна ли е яркостта на жълтъците?

Видян 2067 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС и САЩ водят научно-политически спор: трябва ли яйцата да стоят в хладилника или не трябва, трябва ли да се мият или не и – представете си – отново ваксините се оказват решение на цялата тази проблематика. Защото става въпрос за инфекциозно заболяване, което само за година е убило 500 американци от 1 млн. заразени. Заради това именно на съхранението на яйцата сме посветили нашия днешен лайфхак.


Първото правило: яйцата от ваксинирани кокошки спокойно могат да стоят извън хладилника 25 дни, а ако ги държите на студено в мазето или на балкона нощем – даже 3 месеца. В нормални условия няма нищо страшно, ако не се сварени, да постоят няколко дни извън хладилника.


По отношение на миенето на яйцата американците често мият с хлор яйцата още във фермите и ги държат задължително в хладилници в магазините. В ЕС такова правило няма. Смята се, че химическото измиване може да навреди на естествената защита на кутикулата – външното покритие на яйцето.


Второто правило: НЕ МИЙТЕ ЯЙЦАТА У ДОМА, независимо дали с топла или със студена вода – нищо, че започнахме покрай коронавируса да минаваме всичко, което внасяме от магазина първо през мивката. Ако има салмонела, със загубената естествена защита, рискуваме да пръснем инфекцията околовръст в кухнята и в хладилника, предупреждават експертите.


Третото правило: НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЦВЕТЪТ НА ЧЕРУПКАТА – БЯЛ ИЛИ КАФЯВ, нито размерът на яйцата – да, истина е, че по-големите са от по-стари кокошки, но полезните вещества са едни и същи. Това се е отнася и за жълтъците, които НЯКОИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НАРОЧНО ПРАВЯТ ПО-ЯРКОЦВЕТНИ С ОЦВЕТИТЕЛИ, ОБАЧЕ БЕЗВРЕДНИ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец