Свързани новини

22.12.2021 13:24

Четирима български поети в нова френска Антология на световната поезия

Видян 1800 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С пищен театрален спектакъл в Париж беше отбелязана премиерата на „Антология на световна поезия“, издадена в два тома с марката на френското издателство „Карактер“. Артистично оформеното със снимки, гравюри и рисунки многоезично издание представя 372 автори от 96 страни. Сред българските автори е и ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., както и Екатерина Йосифова, Иван Теофилов и Георги Константинов.


Първите трима поети са сред авторите на изд. „Карактер“ (основано от Брюно Дюроше през 1950 г.). Книгата „Кафепоеми“ на проф. Пламен Дойнов беше публикувана под заглавие „Le temps d’un café“ (Докато изпиеш едно кафе) през 2006 г., стихосбирката „Mains“ (Ръце) на Екатерина Йосифова излезе през 2014 г., а идната година предстои издаването на книга със стихове и проза от Иван Теофилов. Преводач и на тримата е Ралица Фризон-Рош.


Съставителите на двутомната антология поетесата и издател Никол Гдалия, френският поет Силвестър Клансие и люксембургският писател Жан Портан са включили автори от целия свят – от представители на големи литератури като Аполинер, Жан Кокто, Рилке, Лорка, Пабло Неруда, Езра Паунд и др. до поети от далечни страни и океански острови, пишещи на редки езици.

Театралният спектакъл в празничната зала на кметството на V район в Париж под режисурата на Морена Кампани, смесвайки различни гласове и ритми, представи езиковото и културно многообразие на антологията и напълно заслужи наименованието си „Бъди многостранен като Вселената“, по стих на Фернандо Песоа.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за