Свързани новини

11.07.2009 11:48

Черногорският език се увеличи с още 2 букви

Видян 3789 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Черногорският министър на просветата и науката Сретен Секулич подписа указ за обнародването на новия правопис на черногорския език. В новата азбука, която вече съдържа 32 букви, има и две нови - меко Ш и меко Ж.


Новата азбука бе изработена от местните учени Миленко Перович, Людмила Василева и Йосип Силич. Предстои да бъдат изработени и новите учебници. "В Конституцията на страната е записано, че черногорският е официалният език в страната и това нещо изискваше да се изработи стандартизация на езика", каза Секулич по време на представянето на новия правопис. Той съобщи, че предстои да бъдат публикувани новите граматика, правопис и черногорски речник. "Това събитие е от историческо значение за Черна гора", каза още министърът на просветата. Миленко Перович, който участва в изготвянето на новата азбука каза, че екипът има отговори на всички въпроси, защото в страната има доста аматьори и недброжелатели на този проект. "Слава богу има черногорска държава, език и черногорски народ", каза още Перович.
При последното преброяване в страната през 2003 година като официални езици в страната бяха посочени: сръбският за 401 382 граждани, черногорският за 144 838 души, албанският за 49 456 души, босненският за 29 380 граждани, хърватският за 3 076 и ромски за 2 857 души.
Земите на днешната Черна гора са населявани от илирите. По-късно стават част от Римската империя, а след това от Византия през 395 г. По време на Великото преселение на народите тук се заселват славяни от сърбо-хърватската група, които претопяват местното население. Създава се княжество Дукля. През по-голямата част от историята си Черна гора била независимо княжество управлявано от няколко династии. До 14 век е назовавано като Зета, но след това е известно със сегашното си име. През 1499 година княжеството е покорено от турците.
На Берлинския конгрес страната се сдобива и с международно признание на своята независимост в следствие от т.нар. Източна криза (1875 - 1878 г.). На 28 август 1910, черногорският княз Никола I Петрович Негош се прогласява за крал. В периода 1918-1941 Черна гора е съставна част от Кралство на сърби, хървати и словенци. Черна гора е отново в състава на Югославия от 1945 година. Между 1945 и 2003 г. Черна гора е република на Социалистическа федеративна република Югославия и Съюзна република Югославия, съответно, а от 2003 до 2006 г., съставен дял от Сърбия и Черна гора.
На 21 май 2006 г. в Черна гора се проведе референдум за независимост, в който 55% от участвалите гласоподаватели гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рия член на ООН. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби