Свързани новини

29.10.2010 14:39

Черна дупка изпусна балон от газ

Видян 1854 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени наблюдаваха как огромен балон горещ газ беше издут от малка черна дупка. Мехурът е бил отдалечен на 1000 светлинни години от дупката, съобщава Би Би Си. Наблюденията са били направени от Големият телесоп в Чили и обсерваторията на НАСА в Чандра.


Балонът в галактиката NGC 7793 се намира на 12 милиона светлинни години от Земята. Според изследването на учените черните дупки често изпускат енергията, насъбрала се в тях от погълнатата материя като рентгенови лъчи, но понякога тя може да се превърне и в огромни движещи се частици горещ газ. "Бяхме впечатлени, колко много енергия е преобразувана в газ от черната дупка" , казва авторът на статията Манфрец Пакъл от Университета в Страсбург.


Астрономите добавят, че това е най-силното изригване на частици, наблюдавано в галактиките. "Големината на струята в NGC 7793 е удивителна, в сравнение с размера на черната дупка, от която е произлязла", казва съавтора на статията Робърт Сориа от астрономическата лаборатория на Юнивърсити колидж в Лондон.


Междувременно Lenta.ru съобщи, че орбиталният телескоп Kepler събра информация за хиляди „звездотресения“, ставащи на червени гиганти. За техните параметри разказват учените от датския университет Орхус.


Звездната сеизмология, или астросеизмологията, се появява през 1970 г. Тази наука анализира издаваните от светилата звукови колебания, които са следствие на ставащите в недрата им топлинни процеси.


Изучавайки „звездните звуци“, учените могат да разберат такива характеристики на звездите като размери и възраст.


Знанието на точните характеристики на звездите е необходимо на астрономите за определяне на параметрите на въртящите се около тях планети – именно тяхното търсене е основна задача на Kepler.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за