05.01.2009 09:46

Бризбейн ни удря до броени дни

Видян 1573 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Грипният вирус „Бризбейн“ ще удари сериозно страната до две-три седмици, прогнозира пред вестника д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването. Щамът вече е нанесъл сериозни поражения в Португалия точно преди новата година, а в момента върлувал в Англия, Ирландия и Испания. Досегашната практика на епидемиолозите показвала, че когато епидемията започне в посочените държави, максимум до 15-20 дни се развихряла и у нас.


Д-р Кунчев заяви, че по празниците трудно можело да се даде точна картина на грипната ситуация в България, тъй като много от хората пътуват и търсят лекарска помощ само в краен случай. Налице било обаче повишение на респираторните заболявания, което все още не означавало грипна епидемия. Такава обаче се задавала през втората половина на януари, което било обичайно за страната ни през този период на годината. Симптомите не били трудни за разпознаване, твърди епидемиологът. Основният бил рязкото повишаване на температурата, която можела да достигне и 40 градуса. Наблюдавали се и болки в ставите и очите, главоболие и отпадналост. При усложнение се появявала и дълбока кашлица. Трябва обаче да се внимава с употребата на антибиотици, предупреждава д-р Кунчев. Той напомня, че те не оказват въздействие върху вируса и са от значение единствено при появата на бактериална инфекция като следствие от вирусната атака. Ако нямало усложнения, които най-често били бронхити и бронхопневмонии, грипът отшумявал за 7-8 дни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв