28.10.2008 18:45

БРАСИКА , ПО-КРАСИВОТО ЗЕЛЕ

Видян 9077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около две седмици преди пиковия момент за слагане на киселото зеле в някои цветарски магазини отново се появи брасиката – декоративното зеле.
Няма го обаче изобилието отпреди няколко години, когато беше много модно. Няма го още в центъра, може да се намери предимно в магазини и сергии край пазарите, та белким като купувате онова за бидоните, да ви хрумне, че и за красотата трябва да ви е грижа. Може да има и друго тълкувание - тези, които презират слагането на кисело зеле да понесат редом с ония с чувалите, своята красива саксия с декоративно зеле, или стрък брасика, опакован като чудно цвете. Малко нелепо изглеждат букетите брасика в сребърни и златни величествени опаковки, но това е вкусът – не се спори.
Както и да е, където го има декоративното зеле е по около 3 лева за стрък , а саксията е 4 - 4.50 лв. Има впрочем повече от друга година декоративни кратунки и кратуни, пъпчиви малки тикви в различни цветове, които никак не са евтини за такъв тип декорация – 10-15 лева
всяка, има и по 5 лева, в зависимост очевидно от степента на уродливост и на големината все пак. Ако сте забелязали, и модата на декоративните чушчици в саксия отмина. Както е сигурно с всяка мода – идва, отминава и се завръща някой ден.
Обратно към брасиката – най-големите й почитатели са японците, не сте се и съмнявали сигурно. Те отглеждат декоративно зеле още от средните векове и са създали много сортове, различни по форма и цвят. Тези растения са двугодишни, но са красиви само през първата година. На следващата израстват просто високи стъбла с дребни жълти цветове. Когато са в добрия си период брасиките са зелени, бели, розови, червени, виолетови. Листата им са гладки, или вълнообразни. Светлолюбиви са и леко понасят есенните, че и зимните студове. Между другото има един сорт, наречен красиво и неизвестно защо „есенен валс”. За да се развиват добре трябва да са посадени в глинести и песъчливи почви, да се поливат често и да се подхранват. За да ги имате обаче в този сезон, трябва да сте се потрудили през пролетта, както е стоят нещата и с другото зеле.


Легендите говорят
Древните гърци, да не ги забравяме и в този случай, приписвали висш произход на зелето. Историята е за Зевс, който се мъчел да си обясни две противоречиви изречения на оракула. Той толкова се затруднявал, че непрекъснато се потял. И така силно се потял, че капки падали и на земята. Та от тях точно поникнала и първата зелка. От там до каците, или саксиите пътят е дълъг и може да стигне до всекиго според предпочитанията.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог