Свързани новини

20.03.2014 12:03

Боядисват белия ориз

Видян 2158 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандал за боядисан ориз гръмна в София. Кафявото вариво, което столичанка купила на по-висока цена уж за по-здравословно за внучето си, се оказало натъпкано с оцветители. Оризът бил тъмно кафяв на цвят, опакован от българска фирма, но внесен от Китай.


Още при отварянето на пакета жената се усъмнила, че нещо с него не е наред, тъй като миришел силно на гума. Изумлението й обаче било грандиозно в мига, в който започнала да го чисти. Сред кафевите зърна имало и чисто черни, което дори при силно замърсен и „изгорял" бял ориз не се среща. С накисването във вода пък потекла кафява течност. Повторното изплакване пък превърнало ориза не в кафяв, а в бежов, което непременно сочи за наличието на оцветители. Какъв вид са те и дали не са опасни за човешкото тяло при термична обработка, не е ясно, съобщи Всеки ден.


„Истинският кафяв ориз не променя цвета си нито при измиване, нито при варене", категорични са експерти от Българската агенция по безопасност на храните. Те съветват любителите на варивото да внимават много с марките на производителите и да търсят утвърдени такива, за да не стават жертва на некачествени и потенциално отровни продукти.


Същото важи и за кафявата захар. Много от фирмите, внасящи сладката суровина, я маскират като нерафинирана, а тя всъщност е минала през обработка. Такъв тип захар не се различава по никакъв начин от обикновената бяла, сочена от медиците за източник на много здравословни проблеми. Лекарите препоръчват да се купува само тази, произведена на остров Мавриций, която е и леко влажна. Тя със сигурност била био и нерафинирана и дори при ежедневно ползване не причинявала запушване на кръвоносните съдове и развитие на диабет. В действителност е по-скъпа, но заради по-концентрираната й сладост е по-икономична при нормална консумация.


Експертите от БАБХ напомнят, че всеки съмнителен хранителен продукт може да се изследва в тяхна лаборатория, за да се назначи проверка в търговската мрежа и опасната стока да бъде изтеглена от магазините.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци